Arbeiders treffen één van giftigste slangen ter wereld aan in Antwerpse haven

Archiefbeeld. Foto: HEUCLIN DANIEL

Arbeiders treffen één van giftigste slangen ter wereld aan in Antwerpse haven

Print
Antwerpen -

Enkele arbeiders in de haven van Antwerpen zijn onlangs heftig opgeschrikt. Bij het lossen van een lading troffen ze plots een levend exemplaar aan van de zaagschubadder, één van de giftigste slangen ter wereld. “Erg uitzonderlijk”, zegt Mario Goes van SOS Reptiel aan Het Laatste Nieuws.

De zaagschubadder is een zeer giftige slang die maximaal 80 centimeter lang wordt, maar gewoonlijk tussen de 40 en de 60 centimeter blijft. De kleur van de slang varieert van lichtbruin tot meer roodbruin en het dier heeft een regelmatige diamanttekening op zijn rug. Een ander kenmerk aan zijn uiterlijk is de lichtere vlek op de kop in de vorm van een kruis. De adder heeft zijn naam te danken aan de tand-achtige rijen stekeltjes op de schubben van de flanken.

Het dier komt voornamelijk voor in het Midden-Oosten en Centraal-Azië, waardoor het des te opmerkelijker is dat een dergelijk exemplaar in onze contreien verschijnt. De havenarbeiders konden de slang uiteindelijk met een stok vangen en stopten ze in een doos. “Erg uitzonderlijk dat er zo’n giftige slang in een cargo tot bij ons meegevoerd wordt”, zegt Mario Goes van SOS Reptiel, het opvangcentrum waar het beest wordt opgevangen. “Wie zo’n giftige slang langdurig wil opvangen, beschikt het best over slangenserum dat gebruikt kan worden als tegengif bij een beet. Maar zo’n serum is zeer duur.”

.

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio