© Shutterstock

“Haarverf verhoogt het risico op borstkanker”

De Britse Kefah Mokbel, hoofdchirurg van het London Breast Institute, roept dames in The Telegraph op om voorzichtig om te springen met haarverf. De producten zouden volgens hem het risico op borstkanker kunnen vergroten.

vwh

Kefah Mokbel werkt in het Princess Grace Hospital en nam studies onder de loep die het verband onderzochten tussen haarkleuringen en borstkanker. Hij stelt vast dat dames die vaak hun haar (laten) verven tot 14 procent meer risico lopen om te ziekte te ontwikkelen en raadt aan om slechts twee tot vijf keer per jaar de kleur van je lokken op te frissen. De chirurg benadrukt dat diepgaander onderzoek nodig is om te bepalen in welke mate stoffen uit de producten schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid.

“Ik vind het verontrustend dat de industrie dames aanraadt om om de vier tot zes weken hun haar te kleuren”, klinkt het. Mokbel raadt dan ook aan om vaker voor haarkleuringen te kiezen op een natuurlijke basis zoals henna. Eerder onderzoek uit Finland belichtte al een mogelijk verband tussen haarkleuringen en borstkanker, maar de bevindingen werden door het Finse kankerinstituut weerlegd.

“We hebben het gebruik van haarverf en het risico op borstkanker bestudeerd, maar het is niet mogelijk om een causaal verband te bevestigen. Het kan zijn dat vrouwen die haarkleuringen gebruiken ook meer voor andere cosmetica kiezen”, aldus Sanna Heikkinen van het instituut.