Ook Groen-leden keuren project met sp.a goed: “Antwerpen is klaar voor een nieuw verhaal”

Print
Antwerpen -

Het is officieel: Groen en sp.a gaan volgend jaar samen naar de kiezer in Antwerpen. Samen bleek zondag op de congressen van zowel de ecologisten als de socialisten een noodzakelijke meerderheid van de partijleden te kunnen bekoren. Bij sp.a was er in Deurne slechts één tegenstem en één onthouding. Op het verdict bij Groen was het lang wachten, maar uiteindelijk stemde 76 procent van de leden zondagavond voor het project met de sp.a.

“Iedereen is er klaar voor. We roepen nu alle Antwerpenaren op om mee te doen”, zegt lijsttrekker en burgemeesterskandidaat Wouter Van Besien (Groen). “Antwerpen is klaar voor een nieuwe verhaal en dat schrijven we Samen.”

“Vandaag hebben de militanten van beide partijen gekozen voor een mooie toekomst voor Antwerpen en daarvoor hun eigen partijbelangen, eer en glorie opzij hebben kunnen zetten in het belang van alle Antwerpenaars”, reageert Antwerps sp.a-voorzitter Tom Meeuws. “Het geeft blijk van een grote politieke volwassenheid. Wij weten wat er op het spel staat en onze leden duidelijk ook.”

“Het is prachtig om te zien hoeveel Antwerpenaren zich de afgelopen jaren hebben geëngageerd om een nieuwe, positieve wind door onze stad te laten waaien”, zegt Jinnih Beels, die de tweede plaats krijgt op de Samen-lijst. “Ik roep al deze mensen op om net als mezelf op te staan en zich te engageren voor onze progressieve beweging. Ik heb er zin in en ik geloof erin. Hopelijk staan we hier binnen een jaar terug en kunnen we zeggen dat we het ook echt gehaald hebben.”

De lokale kopstukken van Groen en sp.a vielen elkaar na afloop in ieder geval in de armen. “We hebben de voorbije uren in spanning geleefd, maar hadden er vertrouwen in dat de militanten van beide partijen de partijbelangen ondergeschikt zouden achten aan het algemeen belang van de Antwerpenaar”,zei Meeuws, die de derde plaats op de lijst zal krijgen.

Ook Groen-leden keuren project met sp.a goed: “Antwerpen is klaar voor een nieuw verhaal”
Ledencongres sp.a Foto: pdr

Eén tegenstem bij sp.a

Een zeer ruime meerderheid van de Antwerpse leden van de socialisten gaf zondagnamiddag op het partijcongres in het Atheneum in Deurne al zijn goedkeuring aan het Samenwerkingsproject met Groen met het oog op de gemeenteraadsverkiezingen van 2018. Er was slechts één tegenstem en één onthouding.

Het was daarna lang wachten op het verdict van de leden van Groen om Samen echt geboren te verklaren. Volgens de partijstatuten moest twee derde van de leden op het congres in Berchem zijn fiat geven aan ‘Samen’.

Ook Groen-leden keuren project met sp.a goed: “Antwerpen is klaar voor een nieuw verhaal”
Foto: BELGA

Jinnih Beels maakt indruk

De spanning steeg in Berchem waar zo’n tachtig mensen in een - volgens aanwezigen - goed en sereen debat aan het woord kwamen. Vooral onafhankelijk kandidaat Jinnih Beels zou indruk hebben gemaakt. Uiteindelijk keurde 76 procent van de leden het project ‘Samen’ goed: 82 leden stemden voor, 24 tegen en er was één onthouding.

Van Besien was zichtbaar opgelucht, toen hij het goede nieuws na afloop van het ledencongres mocht verkondigen. “Wij hebben een traditie van lange debatten”, aldus de kandidaat-burgemeester. “Maar daar vallen dan ook meestal goede beslissingen uit en dat is deze keer ook zo. Alle argumenten voor en tegen zijn afgewogen en 76 procent heeft voor gestemd. Antwerpen mag Samen verwachten.”

Ook Groen-leden keuren project met sp.a goed: “Antwerpen is klaar voor een nieuw verhaal”
Foto: BELGA

Een van de kritische stemmen was voormalig boegbeeld Mieke Vogels. Zij verklaarde achteraf geen moeite te hebben met de uitslag. “Ik heb tegen gestemd, maar wanneer er in onze partij een beslissing met een tweederdemeerderheid genomen wordt, sluit ik me daarbij aan. Ik heb nog inhoudelijke vragen, maar daar zullen we nog wel aan schaven.”

Nationaal Groen-voorzitter Meyrem Almaci was vooraf wel al te vinden voor ‘Samen’ en toonde zich dan ook tevreden dat het project op de rails staat. “Wij zijn een partij met een sterke basisdemocratie en veel kritische stemmen, maar ook veel respect voor elkaar”, suste ze.

Ook Groen-leden keuren project met sp.a goed: “Antwerpen is klaar voor een nieuw verhaal”
Foto: Robbie Depuydt

Dialoog

“Samen weten we meer. Samen kunnen we meer. Samen springen we verder. Dat zijn de uitgangspunten van Samen. Wouter Van Besien, Jinnih Beels en Tom Meeus lanceren daarom een uitnodiging aan de Antwerpenaar”, staat te lezen in een persbericht van Groen Antwerpen. “Daarin nodigen ze iedere Antwerpenaar met een hart voor de stad uit om via dialoog en overleg mee na te denken over de toekomst van de stad.”

Samen stelt er vijf toekomstbeelden op de nieuwe site www.samenwerktbeter.be. “Die beelden tonen waar we met Antwerpen naartoe willen”, legt Tom Meeuws uit. “Wij willen een Antwerpen waarin iedereen mee is. Een stad waarin het vooruit gaat, op maat van voetgangers, fietsers en openbaar vervoer. Een open en groene stad, waarin alles dichtbij is. Een Antwerpen waar het gezond leven is en waar iedereen zich veilig voelt. Dat zijn onze inhoudelijke uitgangspunten. De komende maanden gaan hierover in ieder district in dialoog met de Antwerpenaar.”

Verkiezingsnieuws uit uw gemeente