44 vluchtelingen verblijfsvergunning kwijt omdat ze op vakantie vertrokken naar thuisland

Foto: Photo News

44 vluchtelingen verblijfsvergunning kwijt omdat ze op vakantie vertrokken naar thuisland

Print

Het voorbije anderhalf jaar zijn 44 vluchtelingen hun verblijfsvergunning kwijtgespeeld omdat ze met vakantie vertrokken naar hun thuisland. De meerderheid van hen zijn Irakezen en Afghanen. Niet zelden vertrekken ze vanaf een luchthaven in onze buurlanden. Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) roept zijn Europese collega’s vandaag op om nog meer informatie uit te wisselen.

Niet elke vluchteling die hier asiel krijgt, blijft daarna netjes binnen de grenzen van ons land. Dat is ook niet verplicht. Maar wanneer blijkt dat die persoon voor een aantal weken terugkeert naar het land dat hij ontvluchtte, gaat er bij het Commissariaat-Generaal voor de Vluchtelingen en Staatlozen (CGVS) toch een belletje rinkelen.

In de strijd tegen asielfraude vroeg staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken daarom aan de federale politie op de luchthavens om extra attent te zijn en de gegevens van vluchtelingen die op reis vertrekken door te spelen aan de Dienst Vreemdelingenzaken.

Het afgelopen anderhalf jaar kwam het al in 118 gevallen tot een onderzoek. Dat wordt uitgevoerd door het CGVS en leidde tot de intrekking van bde eschermingsstatus van 44 verblijfsvergunningen. Ongeveer de helft van de dossiers wordt momenteel nog onderzocht. In achttien gevallen werd de beschermingsstatus niet ingetrokken.

Per geval bekijken

“Het Commissariaat beoordeelt geval per geval”, zegt Francken. “Er is een verschil tussen iemand die even over en weer vliegt voor een begrafenis of om papieren te regelen en iemand die daar voor drie maanden met vakantie is. In dat laatste geval kan er nog moeilijk sprake zijn van een gevaarlijke situatie.”

Francken looft de samenwerking met de buurlanden Duitsland en Nederland. “Om de Belgische procedure te ontlopen, vertrekt een groot deel van de vakantiegangers vanaf de luchthavens Schiphol, Düsseldorf of Frankfurt”, zegt hij.

Omgekeerd speelde de Belgische luchthavenpolitie ook al vijftig dossiers door aan de immigratiediensten van andere Europese landen. Op een bijeenkomst met zijn Europese collega’s in Luxemburg doet de staatssecretaris vandaag een oproep aan de andere lidstaten om nog meer informatie te delen.

MEEST RECENT