Horecabaas Jan De Haes op weg naar deputatie provincie

Print

Jan De Haes. Foto: rr

Heist-op-den-Berg -

Heistenaar Jan De Haes (N-VA) wordt naar alle waarschijnlijkheid de nieuwe gedeputeerde voor de provincie Antwerpen. Hij volgt zijn partijgenoot Bruno Peeters op, die onlangs zijn ontslag indiende.

Bruno Peeters diende enkele dagen geleden zijn ontslag in bij de deputatie, het bestuur van de provincie Antwerpen. De Oud-Turnhoutenaar was sinds december 2012 verantwoordelijk voor het personeel van de provincie Antwerpen en was bevoegd voor Toerisme, Sport, Recreatie- en Groendomeinen en Veiligheid. De zorg voor zijn zieke vrouw slorpte hem naar eigen zeggen te veel op, waardoor hij de weloverwogen beslissing moest nemen om zijn mandaat stop te zetten.

Verschillende bronnen bevestigen aan uw krant dat Jan De Haes uit Heist-op-den-Berg in poleposition ligt om hem op te volgen. De Haes, die in deelgemeente Itegem woont, raakte als lijsttrekker verkozen in 2012 met 6.547 voorkeurstemmen in provinciedistrict Lier. Vandaag is hij fractieleider voor de partij in de provincieraad.

’t Hoekske en ’t Eetkafee

De Haes is in het Heistse ook bekend als zaakvoerder achter café ’t Hoekske en ’t Eetkafee, die al jaren een vaste waarde zijn binnen het horecaleven in het centrum. Binnen de horecawereld is hij ook een bekende naam op Vlaams niveau, want hij was jarenlang een boegbeeld bij Horeca Vlaanderen. In die functie verdedigde hij het algemeen belang van de sector. Hij legde die rol in 2012 naast zich neer, toen hij bekendmaakte dat hij in de politiek zou stappen en zich kandidaat stelde voor de provincieraad.

De overstap van het middenveld naar de politiek vond hij toen een logische stap. “Mijn vader is bijna 25 jaar OCMW-voorzitter geweest, mijn broer negen jaar schepen. Zelf sta ik al sinds mijn kinderjaren op de barricaden om vastgeroeste structuren los te wrikken”, zei hij toen.

Zaterdag stemming

Onlangs maakte N-VA Heist-op-den-Berg nog bekend dat Jan De Haes als lijstduwer gaat opkomen bij de gemeenteraadsverkiezingen van volgend jaar, maar eerst mag hij dus nog aan het beleid meewerken als gedeputeerde. De benoeming is nog niet officieel. Bij de provinciale N-VA-fractie laten ze weten dat er nog niets officieel beslist is en dat het partijbestuur morgen zijn stem moet uitbrengen om een opvolger aan te duiden. De Haes zelf wilde gisteren ook nog niet reageren.

Zeker is wel dat als hij de bevoegdheden van Bruno Peeters zou overnemen, dat er dan een cirkel rond zou zijn. Jans vader Jos, die eerder dit jaar overleed na een val, zorgde er als OCMW-voorzitter voor dat de Averegten bewaard bleef door het aan te kopen en als wandelbos in te richten. In 1994 werd het bos in deelgemeente Hallaar officieel een provinciaal groendomein toen het in handen kwam van de provincie. Als gedeputeerde voor onder andere de Groendomeinen zou Jan De Haes dus het beleid in het domein vorm kunnen geven.

MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio