© REUTERS

Gegijzeld Amerikaans-Canadees gezin na vijf jaar bevrijd

Het Pakistaanse leger is erin geslaagd een Amerikaanse vrouw, haar Canadese echtgenoot en hun drie kinderen te bevrijden. Dat gebeurde vijf jaar nadat ze in Afghanistan ontvoerd waren.

rdc

In 2012 waren Caitlan Coleman en Joshua Boyle met de rugzak door Afghanistan aan het trekken, toen er ineens geen spoor meer van hen was. Op dat ogenblik was Coleman zwanger. In december stuurden de taliban een video de wereld in waaruit bleek dat het koppel en hun pasgeboren tweeling gegijzeld werden.

Volgens de VS werd het gezin vastgehouden door het netwerk rond taliban-kopstuk Surajuddin Haqqani, waartegen Pakistan volgens de VS veel te weinig doet. Het duurde dan ook vijf jaar alvorens beide landen genoeg informatie konden verzamelen om de gegijzelden te kunnen lokaliseren en bevrijden. In een verklaring van het Pakistaanse leger werd bovendien ook melding gemaakt van een derde kind.

‘Deze operatie toont aan hoe belangrijk het is om informatie te delen’, klinkt het dinsdag in een mededeling van het Pakistaanse leger. Samen met de VS belooft het land zich te zullen blijven inzetten ‘om deze gemeenschappelijke vijand te bestrijden.’

Wanneer het gezin thuis zal arriveren, is nog niet duidelijk. Amerikaanse autoriteiten wouden woensdag enkel kwijt dat de grens met Pakistan intussen overgestoken was.

MEER OVER Pakistan