© Jorge Dirkx

Broers zwaarder bestraft voor rellen op Luchtbal

Het Antwerpse hof van beroep heeft twee broers uit de Antwerpse wijk Luchtbal zwaarder bestraft voor hun aandeel in de rellen die er vorig jaar plaatsvonden. Wildi E. (21) en Eldi E. (23) kregen in eerste aanleg 37 en 30 maanden cel, het hof maakte daar donderdag vier en drie jaar cel van.

Aanleiding voor de baldadigheden was de hardhandige arrestatie van Abdel Arbi, een jongeman uit de wijk op 10 juni 2016, die daarbij een oogkasbreuk had opgelopen (zie foto). Een dag later riepen de broers Wildi en Eldi E. via Facebook op om deel te nemen aan een manifestatie tegen politiegeweld, maar die mondde uit in rellen.

Een minderjarige gooide een steen door het achterraam van een anoniem politievoertuig. Een tiental jongeren omsingelde vervolgens een politiecombi. Dezelfde minderjarige keilde opnieuw een steen door het raam, die rakelings langs het hoofd van een inspecteur scheerde. Eldi E. wilde daarna nog een molotovcocktail naar de combi gooien, maar kreeg hem niet aangestoken.

Ook de dagen erna bleef het onrustig in de wijk en werden er nog verschillende voertuigen in brand gestoken. Er kwamen bij de politie ook valse oproepen binnen, bedoeld om agenten ter plaatse te lokken.

Rellen voorbereid

Uit het onderzoek bleek dat de rellen voorbereid werden via een Whatsapp-groep, die Wildi E. beheerde. Hij had ook de molotovcocktails gemaakt en was verantwoordelijk voor de valse oproepen naar de politie.

De feiten getuigden volgens het hof van een “onbeheerste agressiviteit” en een “totale minachting voor het openbare gezag”. Beide broers hebben al voorgaanden bij de jeugdrechter en de correctionele rechtbank. Eerder deze week werd ook de minderjarige stenengooier veroordeeld tot veertig maanden cel. Hij werd als een volwassene berecht, nadat de jeugdrechter hem uit handen had gegeven.

CITTA

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio