Criminelen willen opdrachtgever Crown Plaza-moord bevrijden uit gevangenis

Foto: politie Nederland

Criminelen willen opdrachtgever Crown Plaza-moord bevrijden uit gevangenis

Print

De grootschalige politieactie waarbij woensdag een man werd doodgeschoten door de politie in het Nederlandse Roosteren, was het gevolg van een ontsnappingspoging uit de gevangenis in Roermond. De gevangene die de criminelen wilden helpen ontsnappen zou Benaouf A. zijn, de opdrachtgever voor de moord aan het Crown Plaza-hotel in Antwerpen.

De doodgeschoten man zou volgens Nederlandse media samen met een onbekend aantal handlangers van plan zijn geweest om Benaouf A. (32) te helpen ontsnappen. Die werd in mei veroordeeld tot een celstraf van twaalf jaar voor zijn betrokkenheid bij de liquidatie van Najib Bouhbouh (34), een kopstuk uit de Amsterdamse onderwereld, in oktober 2012. De man werd toen neergemaaid aan het Crown Plaza Hotel op de grens tussen Antwerpen en Wilrijk.

Bouhbouh was daar om te bemiddelen tussen verschillende drugsbendes. Er was namelijk een conflict ontstaan over de diefstal van 200 kilogram cocaïne uit de Antwerpse haven. De moord was de katalysator voor een reeks afrekeningen in het Nederlandse drugsmilieu.

Naast de doodgeschoten man werd er bij de politieactie in Roosteren nog één verdachte gearresteerd. Een derde man zou zijn opgepakt op een vliegveld in Budel, net over de grens met Limburg. De gangsters zouden van plan zijn geweest om een helikopter te kapen en daarmee Benaouf A. te helpen ontsnappen. Tijdens een achtervolging gooide een van de verdachten een tas weg met daarin onderdelen van een automatisch geweer, en de opgepakte mannen zouden volgens de politie ook “diverse goederen” bij zich hebben gehad die ze konden gebruiken bij de ontsnappingspoging.

Naast de drie opgepakte criminelen is de politie ook nog op zoek naar een aantal andere verdachten die banden hebben met de Amsterdamse onderwereld. “Het onderzoek is nog in volle gang”, klinkt het bij de politie.

Aan het Nederlandse Algemeen Dagblad verklaarde de eigenaar van een helikopterbedrijf in Eindhoven dat hij vorige week al door de politie werd getipt dat er een kaping zat aan te komen. Hij maakte de afspraak dat hij de politie zou inlichten als er een verdachte aanvraag binnenkwam.

MEEST RECENT