Dit artikel is exclusief voor jou.

Dit exclusieve artikel lezen? Doe het gratis >

Kent u deze man nog? Werfleider Sanchez kijkt weer mee over schouders van knoeiende klussers

Sanchez nu en toen. Rechts onder: Hans Otten en Hanne Troonbeeckx in ‘The Block’. Foto: Peter Maenhoudt, Vier

Kent u deze man nog? Werfleider Sanchez kijkt weer mee over schouders van knoeiende klussers

Jarenlang loerde hij vanonder zijn helm over de schouders van knoeiende klussers in het VT4-programma The Block. Vandaag is Francisco Sanchez (54) – kortweg Sanchez – nog altijd werfleider, maar ook schepen van Openbare Werken in Boom. Binnenkort keert hij terug op tv, als adviseur in Ons Eerste Huis.

In 2004 pakte VT4 uit met The Block, een programma waarin vier koppels tien weken en een bijzonder krap budget kregen om elk een loft te verbouwen. Het koppel dat de grootste meerwaarde kon creëren, ging met de hoofdprijs lopen. Het programma zadelde VT4 op met een kater: een aantal lofts was zo goed als onverkoopbaar omdat de kwaliteit van de afwerking ondermaats was.

Om die bouwellende in het tweede seizoen te voorkomen, haalden de makers er een echte werfleider bij. Zijn naam: Francisco Sanchez, kortweg “werfleider Sanchez”. Een figuur die uit een spaghettiwestern leek weggelopen, maar wel iemand met kennis van zaken. Werfleider Sanchez bleek een blijver: toen The Block er in 2009 na zes seizoenen mee ophield, had de man er vijf seizoenen opzitten.

Sinds die VT4-klassieker was de werfleider niet meer op tv te zien. Maar binnenkort keert hij terug, in seizoen twee van Ons Eerste Huis, waarin drie koppels samen met hun ouders hun eigen huis renoveren en zo veel mogelijk meerwaarde proberen te creëren. Hij mag de deelnemers opnieuw voor bouwblunders behoeden.

Francisco Sanchez is nog steeds werfleider bij een groot bouwbedrijf, maar is sinds 2016 ook schepen van Openbare Werken – en heel wat andere bevoegdheden – in Boom. “Ik heb even getwijfeld toen ze me voor dit programma vroegen, maar tegelijk miste ik de televisie wel een beetje. En we moeten niet flauw doen: televisie kan een mens maken of kraken. Mij heeft het gemaakt.”

Schepen dankzij ‘The Block’

De werfleider komt er eerlijk voor uit: hij heeft zijn verkiezing als schepen te danken aan The Block. “Je moet het natuurlijk nog altijd waarmaken, maar toch. Er zijn nog altijd mensen die mij herkennen van The Block, tot in het buitenland. Vlamingen vind je overal. Hoe verder ik ga, hoe groter de kans dat ik herkend word. Eén keer in Zuid-Spanje was een man me zelfs aan het achtervolgen. Ik ben er uiteindelijk zelf op afgestapt. Ik was niet helemaal zeker of u het wel was, zei hij.”

“Zelf heb ik destijds amper naar The Block gekeken; ik kan mezelf heel moeilijk zien op televisie. Maar ik vind niet dat ik een karikatuur van mezelf was geworden. Ik bleef mezelf.”

Het programma Ons Eerste Huis is volgens Sanchez iets heel anders dan The Block: “Deze mensen verbouwen hun eigen woning, dat is iets heel anders. In The Block moest de hele kamer afgebroken worden als de renovatie niet voldeed. Ik heb me tijdens de opnames geamuseerd, maar het was wel zwaar. Ik heb er echt slapeloze nachten aan overgehouden. Ik had mijn job als werfleider én die van schepen.”

“En dat ambt neem ik heel ernstig. De aannemers die in Boom aan het werk zijn voor de gemeente, zien af. Ze kunnen mij niets wijsmaken. Ze proberen het wel, maar dat lukt niet. Sommige aannemers doen stug door, ondanks mijn advies. Dat moeten zij weten: ze krijgen hun centen toch pas na oplevering, en die moet correct zijn.”

INFO

Het tweede seizoen van ‘Ons Eerste Huis’ start op 23 oktober op Vier.

Meest gelezen GVA+

Sportartikels voor abonnees