Children’s Zone op Kiel gaat van start als ‘Area 2020’

Print
Kiel -

Op het Kiel is woensdag het startschot gegeven van ‘A’rea 2020’, een breed onderwijsproject dat in navolging van de succesvolle Children’s Zone-initiatieven in New York en Rotterdam de ambitie heeft om op termijn de ongekwalificeerde uitstroom uit het onderwijs drastisch te doen dalen. Zeventien scholen met in totaal zowat 6.000 kinderen gaan de uitdaging aan, samen met meer dan 35 partners zoals welzijnsorganisaties en vrijetijdsverenigingen.

‘A’rea 2020’ is de eerste Children’s Zone in Antwerpen en zou volgens onderwijsschepen Claude Marinower (Open Vld) als blauwdruk kunnen dienen voor soortgelijke projecten in andere wijken (en steden) waar veel kinderen zonder diploma de school verlaten. De nadruk ligt onder meer op leertijduitbreiding, het opstellen van een talentenprofiel van elk kind, ouderparticipatie, de band met de wijk en welzijn. Kinderen zullen van 0 tot 25 jaar worden opgevolgd.

“Vroegtijdige schooluitval is dé schandvlek van het Antwerpse onderwijs en hier op het Kiel heeft bijvoorbeeld slechts 40 procent van de leerlingen in het secundair géén schoolse achterstand opgelopen”, zegt Marinower. “In de jaren zestig zijn we erin geslaagd arbeiderskinderen te laten doordringen tot het hoger onderwijs, nu is er een nieuwe democratiseringsgolf in het onderwijs nodig voor kinderen met een migratieachtergrond. De Vlaamse middelen die projecten daartoe ondersteunen zijn onvoldoende voor de specifieke noden in Antwerpen, dus willen we als stad niet stilzitten want het is misschien niet onze bevoegdheid, maar wel ons probleem.”

Alle partners van ‘A’rea 2020’ en de projectleiders van de Children’s Zone van Rotterdam waarschuwen meteen dat de resultaten allicht pas op langere termijn zichtbaar zullen worden, over verschillende legislaturen heen. Het huidige stadsbestuur zet alvast één miljoen euro per jaar opzij voor het project.

MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio