© ss

Planetoïde ter grootte van vrachtwagen op weg naar de aarde

Donderdagochtend om iets na half acht zal planetoïde 2012 TC4 in ruimtetermen rakelings langs de aarde scheren. Hij zal ons passeren op een afstand van 44.000 kilometer, wat in de ruimte een tamelijk kleine afstand is. Het zal niet de laatste keer zijn dat we ermee geconfronteerd zullen worden, want de planetoïde zou in de toekomst zelfs de aarde wel eens kunnen raken.

nkdr

Planetoïde 2012 TC4 werd al in 2012 ontdekt door een observatorium op Hawaï, maar werd pas onlangs weer gespot door de Very Large Telescope van het Europese Zuidelijke Observatorium. Wetenschappers waren op zoek naar weinig licht reflecterende objecten die de aarde zouden kunnen treffen.

De afgelopen vijf jaar was de kleine planetoïde spoorloos door de baan waarin die zich bevond, wat er ook voor zorgde dat de wetenschappers lange tijd niet konden bepalen hoe dicht langs de aarde die zou passeren. Dat de planetoïde op een afstand van nauwelijks 44.000 kilometer langs onze planeet zal vliegen, biedt wetenschappers een uitgelezen kans om te testen hoe goed ze zijn in het volgen van “objecten in de buurt van de aarde”. De dichtste passage zal donderdag plaatsvinden om 7.41 uur.

© ISOPIX

De planetoïde wordt door ESA 15 tot 30 meter lang geschat, wat maakt dat een mogelijke impact hetzelfde zou zijn als bij de meteoor die in 2013 boven het Russische Chelyabinsk ontplofte. Op dit moment hoeven we nog niet voor een botsing te vrezen, dat zou pas in 2079 mogelijk zijn, en zelfs dan wordt de kans geschat op 1 op 2645.

© ISOPIX