Actiedag ACOD: weinig hinder voor Antwerpse haven, wel voor binnenvaart

Actiedag ACOD: weinig hinder voor Antwerpse haven, wel voor binnenvaart

Print

De Antwerpse haven ondervindt weinig hinder van de actiedag van de socialistische overheidsvakbond. Zo wordt vernomen bij de private havengemeenschap. Er zouden dinsdagochtend maar twee schepen voor anker liggen, wachtend op opvaart. Op het Albertkanaal is er wel hinder.

“De Kieldrecht-, Berendrecht- en Zandvlietsluis zijn operationeel, maar andere sluizen liggen er momenteel uit. Dat leidt tot beperkte hinder. We horen dat er twee schepen voor anker liggen door de beperkte sluiscapaciteit. Dat lijkt al bij al redelijk mee te vallen. Laten we hopen dat het zo blijft”, zegt Stephan Vanfraechem, directeur van Alfaport-Voka.

De beloodsing naar de haven lijkt voorlopig ook weinig of geen hinder te vinden. Enerzijds is er volgens ACOD-secretaris Eddy Hendryckx dinsdag (vandaag) beperkte scheepvaart, anderzijds zijn er niet veel loodsen van socialistische signatuur aan de beurt om schepen te beloodsen. “Er zijn er een aantal en die werken volgens het boekje”, aldus Hendryckx. Dat kan inhouden dat loodsen stipt hun rustperiode maximaal opnemen.

De binnenvaart heeft wel wat hinder van de actie. Doordat er een aantal sluizen in de Antwerpse haven niet worden bediend, moet het binnenvaartverkeer rondvaren. Ook op het Albertkanaal is er hinder door acties. “Op drie sluizen, Wijnegem, Ham en Hasselt, is er geen schutting (versluizing, red.) mogelijk. We hebben er nog geen zicht op hoe lang dat gaat duren”, zegt Lilianne Stinissen, woordvoerder van beheerder De Vlaamse Waterweg.

LEES OOK. Actiedag ACOD: hinder voelbaar bij openbaar vervoer, meer dan 300 kilometer file