Exact 50 jaar geleden was het eerste naakt op tv te zien

Een meisje zit een krant te lezen. Ze kijkt recht in de camera en laat de krant zakken. Ze is naakt. Compleet naakt. Ze blijft uitdagend kijken. Vijftig jaar geleden zond de VPRO die beelden uit in het programma “Hoepla”. Het eerste naakt op de Nederlandse tv en zo ook het eerste naakte dat via de tv de Vlaamse huiskamer binnenkwam.

pom

9 oktober 1967 schreef Nederland geschiedenis. Dat deed het al een paar maanden. In juni was in Monterey (VS) het allereerste rockfestival doorgegaan. Nog voor Woodstock. Monterey was een protest tegen de Vietnamoorlog en werd gezien als de geboorte van het hippiedom.

Strategische bloemen

De protestwind waaide over naar Europa. Nederland was de eerste om die op pikken. Provo’s (van provoceren) duiken overal in het straatbeeld op. Jongens met lang haar. Meisjes met mini-jurken. Allen dragen ze bloemenkransen.

Zo ook Phil Bloom wanneer ze op 28 juli voor het eerst op de Nederlandse tv verschijnt in het programma “Hoepla”. Compleet naakt maar toch met bloemensluiers over de strategische delen. “Hoepla” is een jongerenprogramma met muziekbands. Tijdens het optreden van Teddy Lee J. passeert het bloemenmeisje Phil Bloom in beeld.

Phil Bloom is dan 21 en studente aan de Rietveldacademie in Amsterdam. Ze voelt er zich helemaal thuis in de nieuwe tijdgeest van vrijheid/blijheid waarin de jonge generatie zich ontdoet van het juk van de preutsheid. Daarom aarzelt Bloom niet wanneer het blad Hitweek haar vraagt naakt te poseren voor het beeld Het Lievertje op Het Spui in Amsterdam.

(Lees verder onder de video)

Maar op maandag 9 oktober toont ze zich helemaal aan Nederland. Opnieuw in het programma “Hoepla”. De camera zwenkt naar het publiek en daar zit een vrouw de krant “Trouw” te lezen. Ze laat de krant zakken en toont haar naaktheid. “Mijn blik was niet vriendelijk, maar streng en direct. Een blik van: and so what?’ De VPRO-directie mocht het van tevoren niet weten”, zegt Bloom vandaag in de Nederlandse pers.

De reacties komen onmiddellijk. De dag nadien roept het parlement premier Piet de Jong van de Katholieke Volkspartij op het matje. Vooral de Boerenpartij is kwaad: “Er is sprake van schending van de eerbaarheid. De regering moet ingrijpen anders loopt het uit op een totale ontreddering van het land.”

(Lees verder onder de video)

De premier reageert beheerst. Hij zal niet ingrijpen maar vindt wel dat het programma getuigt van weinig smaak. En ook het uitzenduur - meteen na het kinderuurtje - was ongelukkig.

100 euro

Phil Bloom kan het ook even niet meer volgen. Enerzijds puilt haar brievenbus uit met scheldbrieven en doodsbedreigingen. Anderzijds krijgt ze aanbieden van nachtclubs. Ze wil er allemaal niets van weten. en slaat alle aanbiedingen af. Ze verdiende met dat naakt op tv 100 euro, maar ze wil daarna weer met haar kleurrijke schilderijen de kost verdienen. En dat doet Bloom vandaag, op haar 71ste, nog steeds.

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio