Belgische vliegtuigreizigers slachtoffer van Franse staking

Foto: BELGA

Belgische vliegtuigreizigers slachtoffer van Franse staking

Print
Brussel -

Een staking van Franse luchtverkeersleiders zal dinsdag voelbaar zijn op de Belgische luchthavens. Onder meer Ryanair en Brussels Airlines schrappen vluchten. Brussels Airlines schrapt enkele vluchten van en naar Frankrijk. Ryanair annuleert ook vluchten tussen België en Marokko, Spanje en Portugal.

Ryanair kondigt op zijn website annuleringen aan van vluchten heen en terug tussen Brussels Airport en Valencia, Porto en Malaga. In Charleroi zijn vluchten van en naar Tangier, Nador, Barcelona, Perpignan, Blagnac, Ibiza, Montpellier en Reus geschrapt. De Ierse maatschappij sluit niet uit dat er nog vertragingen of schrappingen zullen bijkomen. Getroffen reizigers kunnen een terugbetaling vragen of een andere vlucht kiezen.

Brussels Airlines schrapt dan weer enkel bepaalde vluchten van en naar bestemmingen in Frankrijk: Parijs, Lyon, Nice en Toulouse. De betrokken reizigers werden op de hoogte gebracht en kunnen een andere vlucht nemen. Voor bestemmingen in andere landen verwacht de maatschappij vertragingen, maar van annuleringen is op dit moment geen sprake. De reizigers worden via andere routes, niet over het Franse luchtruim, naar hun bestemming gebracht.

Dat Ryanair veel breder gaat bij het annuleren van vluchten dan andere maatschappijen is niet uitzonderlijk. “Op 12 september was er ook een staking van de Franse luchtverkeersleiders en toen zagen we ook zo’n drastische ingreep van Ryanair. Andere maatschappijen vlogen wel rond Frankrijk, zoals het Portugese TAP. Dat zal deze keer wellicht opnieuw het geval zijn”, zegt Peter Van Hende van Happy Flights, een bedrijfje dat gespecialiseerd is in het eisen van claims bij luchtvaartmaatschappijen.

Van Hende denkt dat in sommige gevallen Ryanair-reizigers recht kunnen hebben op een schadevergoeding zoals geregeld in Europese wetgeving. Die compensatie (250 tot 600 euro) geldt enkel als de reiziger niet op tijd verwittigd werd, maar voorziet in een uitzondering voor “uitzonderlijke omstandigheden”. Vluchten van en naar Frankrijk vallen daar zeker onder. Wie dinsdag niet naar Frankrijk kan vliegen door de staking, zal dus naar zijn schadevergoeding kunnen fluiten.

Voor de vluchten naar andere landen ziet Van Hende eventueel wel mogelijkheden. Luchtvaartmaatschappijen moeten volgens de verordening immers ‘redelijke maatregelen’ treffen. De vaststelling dat andere maatschappijen er wél in slagen te vliegen naar bijvoorbeeld Portugal, maakt dat een claim tegen Ryanair voor die bestemmingen mogelijk kans op slagen heeft. “Het is iets om geval per geval te bekijken, maar het zou wellicht wel voor de rechtbank eindigen”, zegt Van Hende.

.

Nu in het nieuws