Daarom wordt dader van schietpartij Las Vegas geen terrorist genoemd

Foto: AP

Daarom wordt dader van schietpartij Las Vegas geen terrorist genoemd

Print

Stephen Paddock was een miljonair, een gokker en de zoon van een bank­overvaller. Zondagnacht schoot bij 59 mensen dood op een muziekfestival in Las Vegas. Toch wordt hij door de autoriteiten niet omschreven als een terrorist.

“Als de schutter een moslim was, zou hij een terrorist genoemd worden”. Het was één van de tientallen tweets die in de uren na de schietpartij vraagtekens plaatsten bij de manier waarop Stephen Paddock door de media werd omschreven.

Paddock was een ‘lone wolf’, een ex-boekhouder en een gokker, maar het woord terrorist werd niet gebruikt voor de wilde schutter.

Nochtans beantwoordt het bloedbad dat Paddock aanrichtte perfect aan de definitie van een terroristische daad volgens de wetten van de staat Nevada. Daarin wordt een terroristische daad als volgt omschreven. “Elke handeling die het gebruik van geweld inhoudt om lichamelijke schade of de dood te veroorzaken aan de bevolking.”

Volgens de federale Amerikaanse wetten moet domestic terrorism aan drie voorwaarden voldoen. Het moet om een misdrijf in de Verenigde Staten gaan dat een inbreuk vormt op de federale of staatswetten en het moet de bedoeling hebben om burgers of overheden te intimideren.

Het FBI stelt verder dat er ook een link moet zijn met het bereiken van politieke of sociale doelstellingen.

Dat laatste element blijkt dus cruciaal in het typeren van een schutter als terrorist. Als het motief van de dader ligt in het beïnvloeden van de overheid of een bepaalde ideologie, kan hij neergezet worden als terrorist. In het andere geval blijft hij een lone wolf, een massamoordenaar of een gestoorde gek.

MEEST RECENT