© Léo Ugo

Zo houd je wollen kleding in topvorm

Het wordt flink kouder, dus tijd om je wollen truien boven te halen! Maar hoe berg je ze best op? Hoe was je een wollen trui zonder dat ze gaat pluizen? Met deze tips houd je wollen kleding in topvorm!

cityfashion

Opfrissen en neerleggen

Na een zomer achteraan in de kast te liggen kunnen je wollen stuks wat dof en pluizig aanvoelen. Laat ze een nachtje luchten in de buitenlucht en je zal merken dat vouwen, pluisjes en muffe geurtjes verdwenen zijn. Hoe dit kan? Wol is een zelfreinigende stof, dus een beetje vochtige lucht is genoeg voor een make-over.

Hang je wollen kleding nooit (echt nooit) aan een kleerhanger! Wollen truien en vesten vouw je best op in stapeltjes. Leg een laagje (bijvoorbeeld een stuk karton) tussen al je wollen stuks om wrijving te vermijden, daar gaan je stuks van pluizen!

Kleine wasjes, grote wasjes

Ondanks dat wol zichzelf reinigt, kan het toch gebeuren je trui of vest een wasbeurt nodig heeft. Speel op safe en was je wollen kleding enkel met de hand. Lauwwarm water (koud water zorgt ervoor dat je kleding model verliest) met wasmiddel voor delicate stoffen do the trick. Masseer zachtjes in, goed uitspoelen en voorzichtig deppen met een droge handdoek. Leg je trui enkel terug in de kast als ze kurkdroog is. Geduld hebben is de boodschap!

Net als nieuw

Last van een kriebelige trui? Masseer een sopje van lauwwarm water met haarconditioner (die maakt de vezels een stuk zachter) in je trui, uitspoelen en laten drogen. Trek pluisjes nooit zomaar uit, laat je wollen kleding een nachtje in de vriezer liggen! Klaar voor de eerste winterprik?