© Victoriano Moreno

Eén abonnement voor alle verplaatsingen in Antwerpen komt begin 2018

MaaS Global, een Fins bedrijf dat mobiliteitsdiensten ontwikkelt, wil begin 2018 zijn app Whim in Antwerpen uitrollen. Twee taxibedrijven, deelfietsensysteem Cloudbike en deelscootersysteem Scooty stappen nu al mee in het project en ook De Lijn, NMBS, Velo en enkele autodeelbedrijven hebben hun intentie uitgesproken om deel te nemen aan een proefproject.

Whim verzamelt zoveel mogelijk publieke en private vervoersmiddelen die een alternatief kunnen vormen voor een eigen wagen en biedt ze samen aan in één maandelijks abonnement.

Whim werd vorig jaar in Finland gelanceerd en combineert daar al onder meer een routeplanner met abonnementen en andere betaalopties voor alternatieve vervoersmiddelen. Ook in Amsterdam staat een uitrol voor de deur, en er lopen volgens MaaS Global gesprekken in Wenen, Kopenhagen, Toronto en Singapore.

“Het doel is om openbaar vervoer en andere alternatieve vervoersmiddelen even makkelijk toegankelijk te maken als de eigen wagen die voor je deur geparkeerd staat”, zegt Ralph de Jong van MaaS Global. “Door zoveel mogelijk mobiliteitspartners samen te brengen in dit project, maken we het voor de gebruiker zo eenvoudig mogelijk.”

Wagen aan de kant

Whim krijgt ook de nodige steun van de stad Antwerpen. Zo is het de bedoeling om de routeplanner die het stedelijke mobiliteitsproject ‘Slim Naar Antwerpen’ aan het ontwikkelen is, open te stellen voor de app. “Om mensen aan te moedigen de eigen wagen meer aan de kant te laten of zelfs helemaal achterwege te laten, moeten we ervoor zorgen dat de alternatieven betrouwbaar en comfortabel zijn”, zegt mobiliteitsschepen Koen Kennis (N-VA). “Dat gaat om infrastructuur en aanbod, maar ook om gebruiksgemak. MaaS kan op dat laatste vlak helpen om de verschillende opties samen te brengen.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners