Verkiezingen 2018 - Turnhout

Peiling Turnhout: Groen verdubbelt score, vertrouwen in burgemeester en beleidsploeg

N-VA is, op basis van de peiling van Gazet van Antwerpen bij 400 kiezers, niet langer de grootste partij van Turnhout. Groen heeft wél de wind in de zeilen en landt op 21,8%, een verdubbeling ten opzichte van de verkiezingen in 2012.

gvn

Groen de grootste, N-VA de tweede, dat is dus de conclusie van deze verkiezingspeiling. TIM, de partij van burgemeester Eric Vos, en CD&V houden stand. Ze lijden een klein verlies, maar dat is te verwaarlozen in deze enquête. 40% van de respondenten spreekt trouwens zijn vertrouwen uit in de huidige meerderheid van TIM, CD&V, sp.a en Groen, wat een redelijk goede score is voor de huidige beleidsploeg. Sp.a ziet kiezers overlopen naar PvdA en Groen en gaat dus achteruit.

Dit zijn de resultaten van Turnhout:

Eric Vos behoudt het vertrouwen als burgemeester

Een kwart van de ondervraagde Turnhoutenaars kiest in deze peiling voor Eric Vos (TIM) als burgemeester, wat hem de legitimiteit zou geven om verder te gaan. Paul Van Miert (N-VA) heeft de ambitie om burgemeester te worden, maar kan slechts 5% bekoren. Opvallend: zelfs bij de N-VA-kiezers scoort Vos beter dan Van Miert. Hannes Anaf (sp.a) is goed voor 13% van de respondenten, Net als Francis Stijnen (CD&V).

Hoe scoren de Turnhoutse kopstukken? En welk rapport krijgt het stadsbestuur? Bekijk hier alle scores

Zo scoren de kopstukken in Turnhout: Eric Vos mag burgemeester blijven

Eric Vos (TIM) mag burgemeester blijven. Een kwart van de ondervraagde Turnhoutenaars kiest voor hem. Vos doet het ook opvallend goed bij N-VA-kiezers, die de huidige burgemeester verkiezen boven de eigen lijsttrekker Paul Van Miert. Van Miert strandt op de vijfde plaats.

Ook Hannes Anaf, lijsttrekker van de sp.a, doet het in deze populariteitspoll opvallend goed. Hij haalt dezelfde score als ex-burgemeester Francis Stijnen (CD&V). Anaf haalde bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen 340 voorkeurstemmen, maar mag dromen van een veel betere score in 2018. Hannes Anaf valt in de smaak bij jonge kiezers (21% van de 18- tot 39-jarigen).

Francis Stijnen doet het dan weer goed bij de actieve bevolking (17%) en bij gezinnen met inwonende kinderen (20%). Paul Van Miert (N-VA) heeft de ambitie om burgemeester van Turnhout te worden, maar de uit Oud-Turnhout ingeweken politicus moet dan toch nog stevig campagne voeren. Zelfs zijn eigen kiezers verkiezen Eric Vos (26%) als burgemeester boven Paul Van Miert (15%). Ook bij de vrouwen (2%) valt Van Miert niet in de smaak.

Wie wil u als burgemeester in Turnhout?

Peiling September 2017

1

Eric

Vos

25%

2

Hannes

Anaf

13%

3

Francis

Stijnen

13%

4

Astrid

Wittebolle

6%

5

Paul

Van Miert

5%

6

Paul

Meeus

2%

7

Bart

Voordeckers

2%

8

Wout

Schafraet

1%

Geen

van deze

34%

Het rapport van de burgemeester en het stadsbestuur

De kiezer is tevreden over de huidige burgemeester. De helft geeft hem een 6 of een 7, bij 20,5% scoort hij zelfs hoger. De kiezers van Groen en van TIM schatten de burgemeester het hoogst in. Het resultaat van de hele bestuursploeg is nagenoeg gelijk. In de jongste Stadsmonitor bleek dat Turnhoutenaars niet trots zijn op hun stad, maar in het onderzoek in opdracht van Gazet van Antwerpen wordt dat het beleid niet aangerekend. Slechts een kwart van de kiezers is niet tevreden. De coalitie die het in Turnhout overnam nadat de stad onbestuurbaar was geworden, krijgt 6,1 op 10.

Gemiddelde score burgemeester: 6,2/10

Gemiddelde score stadsbestuur: 6,1/10

Zo reageert Astrid Wittebolle (Groen) op het resultaat van de peiling:

En dit is de reactie van burgemeester Eric Vos

Verkiezingsnieuws