Verkiezingen 2018 - Antwerpen

Peiling Antwerpen: Nek-aan-nekrace tussen N-VA en Groen

De Antwerpse gemeenteraadsverkiezingen in 2018 lijken uit te draaien op een nek-aan-nekrace tussen N-VA en Groen. De Antwerpse groenen verdrievoudigen zelfs hun score van 2012. Dat blijkt uit de verkiezingspeiling van Gazet van Antwerpen.

800 respondenten kregen van onderzoeksbureau Ipsos de vraag hoe ze zouden stemmen als het nu gemeenteraadsverkiezingen zouden zijn, én hoe ze staan tegenover de huidige beleidsploeg en burgemeester. Blijkt dat N-VA 11,6% zou inboeten ten opzichte van 2012, en dat Groen 16,3% zou winnen. Heel opvallend is dat N-VA minder verlies zou boeken als Groen en sp.a met één lijst naar de kiezer zouden trekken.

Zo’n bondgenootschap tussen sp.a en Groen zou de partijen volgens de enquête geen extra stemmen opleveren, wel integendeel. CD&V en Open vld kunnen aan beide zijden, zowel bij een links blok als bij N-VA, aan boord gaan om een coalitie te vormen.

ANALYSE. Daarom zal de goede score van Groen en het Bondgenootschap Wouter Van Besien extra kopzorgen opleveren (GVA+)

Dit zijn de resultaten van Antwerpen als sp.a en Groen apart naar de kiezer trekken:

Dit zijn de resultaten van Antwerpen als sp.a en Groen in kartel naar de kiezer trekken:

De Wever nog stevig in het zadel met 40%

“Wie zou u verkiezen als volgende burgemeester van Antwerpen?” 40% van de respondenten kiest daarin voor de zetelende Bart De Wever. Uitdager Kris Peeters komt aan 15%. De Antwerpenaars konden via de peiling ook een rapportcijfer geven aan burgemeester Bart De Wever (N-VA) en het stadsbestuur.

Hoe scoren de Antwerpse kopstukken? En welk rapport krijgt het stadsbestuur? Bekijk hier alle scores

Reactie Wouter Van Besien:

Reactie Fons Duchateau (N-VA)

Burgemeester Bart De Wever was niet bereikbaar voor commentaar

Reactie Kris Peeters (CD&V)

Bekijk hier meer reacties

Hoe zit het in Mechelen en Turnhout?

Niet alleen in Antwerpen, maar ook in Turnhout en Mechelen peilden we naar de kiesintenties van de inwoners.

© foto Joren De Weerdt

In Mechelen komen Somers en zijn stadslijst van Vld-Groen-m+ met de vingers in de neus als grote overwinnaars uit de bus. In 2012 was de fractie (33,9%) al de grootste, maar nu doet ze er met 42% van de stemmen nog een hele schep bij. Het maakt de zetelende liberale burgemeester en zijn stadslijst met groenen en onafhankelijke m-plussers incontournable voor de vorming van een coalitie.

In Turnhout is N-VA niet langer de grootste partij. Groen heeft wél de wind in de zeilen en landt op 21,8%, een verdubbeling ten opzichte van de verkiezingen in 2012. TIM, de partij van burgemeester Eric Vos, en CD&V houden stand.

Peiling Turnhout: Groen verdubbelt score, vertrouwen in burgemeester en beleidsploeg

N-VA is, op basis van de peiling van Gazet van Antwerpen bij 400 kiezers, niet langer de grootste partij van Turnhout. Groen heeft wél de wind in de zeilen en landt op 21,8%, een verdubbeling ten opzichte van de verkiezingen in 2012.

Groen de grootste, N-VA de tweede, dat is dus de conclusie van deze verkiezingspeiling. TIM, de partij van burgemeester Eric Vos, en CD&V houden stand. Ze lijden een klein verlies, maar dat is te verwaarlozen in deze enquête. 40% van de respondenten spreekt trouwens zijn vertrouwen uit in de huidige meerderheid van TIM, CD&V, sp.a en Groen, wat een redelijk goede score is voor de huidige beleidsploeg. Sp.a ziet kiezers overlopen naar PvdA en Groen en gaat dus achteruit.

Dit zijn de resultaten van Turnhout:

Eric Vos behoudt het vertrouwen als burgemeester

Een kwart van de ondervraagde Turnhoutenaars kiest in deze peiling voor Eric Vos (TIM) als burgemeester, wat hem de legitimiteit zou geven om verder te gaan. Paul Van Miert (N-VA) heeft de ambitie om burgemeester te worden, maar kan slechts 5% bekoren. Opvallend: zelfs bij de N-VA-kiezers scoort Vos beter dan Van Miert. Hannes Anaf (sp.a) is goed voor 13% van de respondenten, Net als Francis Stijnen (CD&V).

Hoe scoren de Turnhoutse kopstukken? En welk rapport krijgt het stadsbestuur? Bekijk hier alle scores

Zo scoren de kopstukken in Antwerpen: burgemeester Bart De Wever blijft populair

Vier op de tien Antwerpenaren verkiest dat Bart De Wever ook na de verkiezingen in 2018 burgemeester blijft. Hij wordt op ruime afstand gevolgd door Kris Peeters (15 procent). Bekijk hier de scores van de andere Antwerpse kopstukken en het burgemeesterrapport van De Wever.

Wie wil u als burgemeester in Antwerpen?

Peiling September 2017

1

Bart

De Wever

40%

2

Kris

Peeters

15%

3

Wouter

Van Besien

12%

4

Peter

Mertens

9%

5

Filip

Dewinter

7%

6

Tom

Meeuws

3%

6

Phillipe

De Backer

2%

Geen

van deze

13%

Ploeg De Wever krijgt een voldoende

De Antwerpenaars konden via de peiling ook een rapportcijfer geven aan burgemeester Bart De Wever (N-VA) en het stadsbestuur. Beiden kregen een lage voldoende. Zo kreeg de burgemeester een gemiddelde score van 6,1 op 10 en het stadsbestuur 6,2 op 10.

De meningen over het geleverde werk van De Wever zijn duidelijk verdeeld. Evenveel mensen zijn ‘zeer tevreden’ (score 8 tot 10) als ‘niet tevreden’ (0 tot 5), respectievelijk 31,7 procent en 31,5 procent. De groep die tevreden is over de Antwerpse burgemeester is met 35,2 procent iets groter. Het is niet verrassend dat vooral de kiezers van N-VA en Open Vld meer tevreden zijn.

Gemiddelde score burgemeester: 6,1/10

Het stadsbestuur doet het niet veel slechter of beter. Net niet de helft van de bevraagde Antwerpenaars geeft het Antwerpse stadsbestuur een score van 6 of 7 op 10. Ongeveer 23 procent is heel tevreden, maar de groep die niet tevreden is komt overeen met ruim een kwart van de respondenten. Ook hier zitten de fans van het huidige stadsbestuur vooral bij de kiezers van N-VA en Open Vld.

Gemiddelde score stadsbestuur: 6,2/10

Verkiezingsnieuws