Verkiezingen 2018 - Mechelen

Peiling Mechelen: Bart Somers met de vingers in de neus de grootste

Als de Mechelaar vandaag naar de stembus trekt, kan Bart Somers (Open Vld) met gemak aan zijn vierde ambtstermijn als burgemeester beginnen. Zijn stadslijst is veruit de grootste. Dat blijkt uit de verkiezingspeiling van Gazet van Antwerpen.

svh

Met de vingers in de neus komen Somers en zijn stadslijst van Vld-Groen-m+ als grote overwinnaars uit de bus in onze peiling bij 600 Mechelaars voor de gemeenteraadsverkiezingen in 2018. In 2012 was de fractie (33,9%) al de grootste, maar nu doet ze er met 42% van de stemmen nog een hele schep bij. Het maakt de zetelende liberale burgemeester en zijn stadslijst met groenen en onafhankelijke m-plussers incontournable voor de vorming van een coalitie in de Dijlestad.

ANALYSE. Monsterscore voor stadslijst in Mechelen, maar wie stapt mee in coalitie? (GVA+)

Dit zijn de resultaten van Mechelen:

Grote populariteit voor burgemeester Somers

Ruim zes op de tien Mechelaars (63%) verkiezen dat Bart Somers (Open Vld) zichzelf opvolgt als burgemeester. Van de mogelijke andere kandidaten komt er niemand uit de schaduw van de liberaal die ondertussen al 17 jaar de sjerp draagt.

De reactie van Bart Somers op het resultaat van de peiling:

LEES OOK: Zo scoren de kopstukken in Mechelen: In de schaduw van burgemeester Bart Somers (GVA+)

Peiling Turnhout: Groen verdubbelt score, vertrouwen in burgemeester en beleidsploeg

N-VA is, op basis van de peiling van Gazet van Antwerpen bij 400 kiezers, niet langer de grootste partij van Turnhout. Groen heeft wél de wind in de zeilen en landt op 21,8%, een verdubbeling ten opzichte van de verkiezingen in 2012.

Groen de grootste, N-VA de tweede, dat is dus de conclusie van deze verkiezingspeiling. TIM, de partij van burgemeester Eric Vos, en CD&V houden stand. Ze lijden een klein verlies, maar dat is te verwaarlozen in deze enquête. 40% van de respondenten spreekt trouwens zijn vertrouwen uit in de huidige meerderheid van TIM, CD&V, sp.a en Groen, wat een redelijk goede score is voor de huidige beleidsploeg. Sp.a ziet kiezers overlopen naar PvdA en Groen en gaat dus achteruit.

Dit zijn de resultaten van Turnhout:

Eric Vos behoudt het vertrouwen als burgemeester

Een kwart van de ondervraagde Turnhoutenaars kiest in deze peiling voor Eric Vos (TIM) als burgemeester, wat hem de legitimiteit zou geven om verder te gaan. Paul Van Miert (N-VA) heeft de ambitie om burgemeester te worden, maar kan slechts 5% bekoren. Opvallend: zelfs bij de N-VA-kiezers scoort Vos beter dan Van Miert. Hannes Anaf (sp.a) is goed voor 13% van de respondenten, Net als Francis Stijnen (CD&V).

Hoe scoren de Turnhoutse kopstukken? En welk rapport krijgt het stadsbestuur? Bekijk hier alle scores

Peiling Antwerpen: Nek-aan-nekrace tussen N-VA en Groen

De Antwerpse gemeenteraadsverkiezingen in 2018 lijken uit te draaien op een nek-aan-nekrace tussen N-VA en Groen. De Antwerpse groenen verdrievoudigen zelfs hun score van 2012. Dat blijkt uit de verkiezingspeiling van Gazet van Antwerpen.

800 respondenten kregen van onderzoeksbureau Ipsos de vraag hoe ze zouden stemmen als het nu gemeenteraadsverkiezingen zouden zijn, én hoe ze staan tegenover de huidige beleidsploeg en burgemeester. Blijkt dat N-VA 11,6% zou inboeten ten opzichte van 2012, en dat Groen 16,3% zou winnen. Heel opvallend is dat N-VA minder verlies zou boeken als Groen en sp.a met één lijst naar de kiezer zouden trekken.

Zo’n bondgenootschap tussen sp.a en Groen zou de partijen volgens de enquête geen extra stemmen opleveren, wel integendeel. CD&V en Open vld kunnen aan beide zijden, zowel bij een links blok als bij N-VA, aan boord gaan om een coalitie te vormen.

ANALYSE. Daarom zal de goede score van Groen en het Bondgenootschap Wouter Van Besien extra kopzorgen opleveren (GVA+)

Dit zijn de resultaten van Antwerpen als sp.a en Groen apart naar de kiezer trekken:

Dit zijn de resultaten van Antwerpen als sp.a en Groen in kartel naar de kiezer trekken:

De Wever nog stevig in het zadel met 40%

“Wie zou u verkiezen als volgende burgemeester van Antwerpen?” 40% van de respondenten kiest daarin voor de zetelende Bart De Wever. Uitdager Kris Peeters komt aan 15%. De Antwerpenaars konden via de peiling ook een rapportcijfer geven aan burgemeester Bart De Wever (N-VA) en het stadsbestuur.

Hoe scoren de Antwerpse kopstukken? En welk rapport krijgt het stadsbestuur? Bekijk hier alle scores

Reactie Wouter Van Besien:

Reactie Fons Duchateau (N-VA)

Burgemeester Bart De Wever was niet bereikbaar voor commentaar

Reactie Kris Peeters (CD&V)

Bekijk hier meer reacties

Hoe zit het in Mechelen en Turnhout?

Niet alleen in Antwerpen, maar ook in Turnhout en Mechelen peilden we naar de kiesintenties van de inwoners.

© foto Joren De Weerdt

In Mechelen komen Somers en zijn stadslijst van Vld-Groen-m+ met de vingers in de neus als grote overwinnaars uit de bus. In 2012 was de fractie (33,9%) al de grootste, maar nu doet ze er met 42% van de stemmen nog een hele schep bij. Het maakt de zetelende liberale burgemeester en zijn stadslijst met groenen en onafhankelijke m-plussers incontournable voor de vorming van een coalitie.

In Turnhout is N-VA niet langer de grootste partij. Groen heeft wél de wind in de zeilen en landt op 21,8%, een verdubbeling ten opzichte van de verkiezingen in 2012. TIM, de partij van burgemeester Eric Vos, en CD&V houden stand.

Zo scoren de kopstukken in Mechelen: In de schaduw van burgemeester Bart Somers

Ruim zes op de tien Mechelaars (63%) verkiezen dat Bart Somers (Open Vld) zichzelf opvolgt als burgemeester. Van de mogelijke andere kandidaten komt er niemand uit de schaduw van de liberaal die ondertussen al 17 jaar de sjerp draagt. Bekijk hier de scores van de andere Mechelse kopstukken en het burgemeesterrapport van Somers.

Opmerkelijk is dat Somers als burgemeester een breed draagvlak heeft en een publiek aanspreekt over de partijgrenzen heen. Niet alleen bij zijn eigen kiezers van de stadslijst Vld-Groen-m+ is zijn aanhang groot (85%). Ook de kiezers van N-VA geven de voorkeur aan Somers (63%) boven eerste schepen Marc Hendrickx (24%). Vergelijkbaar is de situatie bij CD&V, waar de jonge lijsttrekker Wim Soons (14%) het moet afleggen tegen de zetelende burgervader (55%). Alleen bij de kiezers van sp.a is er van een voorsprong voor Bart Somers (46%) nagenoeg geen sprake. Caroline Gennez haalt bij deze groep 41%). Bij de stadslijst wordt Kristof Calvo (Groen) momenteel ook niet gezien als een kandidaat-burgemeester;

Wie wil u als burgemeester in Mechelen?

Peiling September 2017

1

Bart

Somers

63%

2

Caroline

Gennez

8%

2

Marc

Hendrickx

8%

4

Kristof

Calvo

7%

5

Frank

Creyelman

3%

6

Wim

Soons

2%

Geen

van deze

10%

Goed rapport

Algemeen beschouwd krijgt de burgemeester ook een goed rapport. De Mechelaar geeft hem gemiddeld een 7,4 op tien. Alleen bij kiezers van Vlaams Belang en PVDA is dat minder. Bart Somers scoort het best bij 18- tot 39-jarigen (72%), de actieve bevolking (68%), gezinnen met kinderen (72%) en bij hoger opgeleiden (69%). Van de deelnemers aan onze enquête is 60% heel tevreden over het werk van Somers de voorbije vijf jaar. Daarmee doet de liberaal het als persoon ook nog net iets beter dan zijn stadsbestuur. Dat krijgt van de Maneblussers een 7,2 op tien. Net geen 47% van de inwoners geeft aan heel tevreden te zijn over het werk van de coalitie.

Gemiddelde score burgemeester: 7,2/10

Gemiddelde score stadsbestuur: 7,4/10