© rr

Colruyt heeft het moeilijk

Qua marktaandeel scoort de Colruyt-keten goed, maar door de hevige concurrentie kwamen de winstmarges de jongste maanden onder druk te staan. En Colruyt verwacht niet meteen verbetering.

De nettowinst van Colruyt zal in de eerste jaarhelft van het gebroken boekjaar 2017/2018 onder die van vorig jaar liggen. De supermarktketen verwacht voor dit en volgend jaar ook geen significante verbetering van het economisch klimaat, “dat een positief effect zou hebben voor de consument”. Dat verklaarde Jef Colruyt in een persbericht, naar aanleiding van de aandeelhoudersvergadering van de supermarktketen.

Voor het volledige boekjaar gaat men maatregelen nemen “om de nettowinst van vorig jaar (348 miljoen euro op vergelijkbare basis) zo veel mogelijk te benaderen”, luidt het. Welke maatregelen dat zijn, is niet bekend.

Invloed op bestedingspatroon van klanten

“In de retailmarkt stellen we een kostprijsinflatie vast die enerzijds door een toenemende prijsconcurrentie de marges verder onder druk zet en anderzijds het bestedingspatroon van klanten beïnvloedt”, luidde het woensdagavond.

Om de pijn voor de aandeelhouders te verzachten, heeft de raad van bestuur een aandeleninkoopprogramma goedgekeurd voor maximaal 350 miljoen euro. Het programma start op 2 oktober en zou normaal twee jaar lopen. De gekochte eigen aandelen zullen geheel of gedeeltelijk worden vernietigd.

Nu in het nieuws