Pink Ribbon komt met gids voor zelfstandigen met borstkanker

Pink Ribbon komt met gids voor zelfstandigen met borstkanker

Print
Brussel -

In België krijgen elke dag 29 vrouwen te horen dat ze borstkanker hebben. Naast een weerslag op fysieke, emotionele en sociale aspecten van het leven, pleegt de ziekte ook een aanslag op het beroepsleven van patiënten. Voor vrouwen die zelfstandig zijn, is de situatie vaak problematisch. Pink Ribbon lanceerde daarom, samen met het Riziv en het VBO, maandag een praktische gids speciaal voor die vrouwen.

“Voor die professioneel actieve vrouwen is aan het werk blijven of terug aan het werk gaan, een doel op zich”, zegt Rosette Van Rossem, die aan het hoofd staat van Pink Ribbon, de organisatie die zich in België al tien jaar lang inzet voor de strijd tegen borstkanker.

Volgens de organisatie blijkt uit twee studies dat er een zeer groot gebrek is aan informatie voor en communicatie met vrouwen die getroffen worden door de ziekte. Zo komt uit de studies onder meer naar voren dat 42 pct van de zelfstandigen niet weet dat er een verzekering is voor werkonbekwaamheid.

De Pink Monday-campagne 2017 richt zich dan ook op zelfstandigen. In een gids, die verspreid wordt door UCM en Unizo, staan aanbevelingen en praktische contacten. De vrouwen krijgen informatie over hun rechten en hoe ze er gebruik kunnen van maken.

Daarnaast probeert Pink Ribbon nog op andere manieren te sensibiliseren rond borstkanker en wat er gebeurt met de professionele carrière van borstkankerpatiënten. Zo roept de organisatie, net als vorig jaar, bedrijven op om op maandagen in oktober (de internationale borstkankermaand) en november een Pink Monday te organiseren, en actief te sensibiliseren voor een verbeterde communicatie en dialoog over borstkanker. Maandag is immers de dag waarop ex-patiënten gewoonlijk het werk hervatten na borstkanker.

Op zo’n Pink Monday vraagt een bedrijf z’n medewerkers om zo veel mogelijk roze kleding te dragen en krijgt ieder personeelslid een Pink Ribbon-lintje opgespeld. Bedrijven die een Pink Monday organiseren ondertekenen ook een ethisch charter waarmee ze tegenover hun personeelsleden de belofte aangaan om werknemers die met de ziekte kampen of de ziekte overwonnen hebben optimaal te ondersteunen bij de re-integratie op de werkvloer.

(belga)

Nu in het nieuws