Kamer van inbeschuldigingstelling vindt geen nieuwe gegevens in Kasteelmoord-dossier bijzondere opsporingsmethoden

Foto: BELGA

Kamer van inbeschuldigingstelling vindt geen nieuwe gegevens in Kasteelmoord-dossier bijzondere opsporingsmethoden

Print
Gent -

In de zaak van de kasteelmoord heeft de kamer van inbeschuldigingstelling in Gent in het dossier van de gebruikte bijzondere opsporingsmethodes (BOM) geen nieuwe gegevens gevonden. Het proces voor de correctionele rechtbank in Brugge kan opnieuw voortgezet worden.

De verdediging van verdachte Franciscus Larmit had voor de zomer aangedrongen op een nieuwe BOM-controle. Tijdens de laatste getuigenzitting voor de correctionele rechtbank van Brugge was een discussie ontstaan over een artikel in Het Laatste Nieuws. Daarin werd beweerd dat Evert de Clercq in zijn cel in de Ieperse gevangenis afgeluisterd was. Aan een celgenoot zou hij toen verteld hebben dat een Nederlands crematorium Stijn Saelens voor 375 euro ging doen verdwijnen. Thomas Gillis, de advocaat van de Clercq, vroeg om duidelijkheid, aangezien de bewuste informatie niet in het dossier zat.

Het openbaar ministerie verwees naar de wet op de bijzondere opsporingsmethodes, waaruit de verdediging afleidde dat er in het dossier gebruik was gemaakt van een infiltrant of informant. Volgens Gillis zou het gaan om de Nederlandse meester-oplichter A.D.B., maar het parket wilde op die naam niet ingaan. De verdediging van Franciscus Larmit vroeg om de kwestie opnieuw voor te leggen aan de KI in Gent, en de rechtbank ging daarop in, omdat niet vaststond dat bij vorige controles al over dat element geoordeeld was.

(belga)

MEEST RECENT