Mama

Van ‘Hoe geef ik mijn eerste kus?’ tot ‘Wat als mijn ouders scheiden?’: nieuwe gids wil jongeren antwoord geven

Print
Van ‘Hoe geef ik mijn eerste kus?’ tot ‘Wat als mijn ouders scheiden?’: nieuwe gids wil jongeren antwoord geven

Deze week zullen 168.000 jongeren, alle leerlingen uit het vijfde en zesde middelbaar, de Jongerengids ontvangen. Die gids wil hen een betrouwbaar antwoord geven op vragen waarmee ze worstelen over thema’s als internet, pesten, seksualiteit, geld, drugs en geloof.

De jongerengids is een publicatie van De Ambrassade, de coördinator van jeugdinfo in Vlaanderen, die daarvoor samenwerkte met 66 partners, waaronder Sensoa, de JAC's, het Minderhedenforum en Zitdazo. In het boekje vinden ze een antwoord op vragen als: "Hoeveel slaap heb ik nodig?", "Wat zijn mijn rechten bij de scheiding van mijn ouders?", "Mag de school mijn gsm afnemen tijdens de les?", of ook "Hoe pak ik mijn eerste kus aan?" en “Wat als ik gepest word op internet?”

“Jongeren uit de basisschool vinden via internet natuurlijk al vaak het antwoord op hun vragen. Maar we mogen hun skills niet overschatten. Zo’n boekje op je schoolbank, da’s toch iets bijzonder. Je kan het boekje samen met je vrienden lezen op de speelplaats maar net zo goed bewaren op je slaapkamer en af en toe een stukje lezen”, vertelt Marian Michielsen van De Ambrassade. “Het is een boekje waar je grote informatie in kleine stukjes tekst met spelletjes tussendoor kan lezen".

De gids telt honderd bladzijden en gaat kort in op verschillende thema’s, zoals zich goed voelen, depressie, gezin, racisme, het klimaat, seksualiteit, … Wie diepgaandere info wil, wordt doorverwezen. “De Jongerengids wil kinderen betrouwbare informatie bieden, over alles waar ze op die leeftijd vragen over hebben. De gids maakt hen voor een stukje ook wegwijs in het informatielandschap. Zo leer je dat je bij Awel terecht kan of dat er zoiets bestaat als een Transgender infopunt”.

Doorblader hier de jongerengids in digitale versie. 

Meer info vind je op www.jongerengids.be

NIET TE MISSEN