POLL. Bent u voorstander van een week cel gevolgd door een week vrijheid voor gevangenen?

Print

Video: ATV

Antwerpen -

De rechtbank in Antwerpen is positief over het week-om-weekstelsel voor gevangenen. Dat is een week cel en een week vrijheid, een regeling voor gedetineerden die een straf van meer dan drie jaar uitzitten. Minister van justitie Koen Geens voerde dat eind juni in, om de overbevolking in de gevangenissen aan te pakken. Maar volgens strafpleiters zorgt het stelsel voor problemen, omdat gevangenen dreigen te hervallen in oude gewoontes. Dat meldt ATV.

De ene week achter de tralies, de week erop weer voor even op vrije voeten. Van dat stelsel zouden gevangenen die een celstraf van 3 tot 10 jaar uitzitten kunnen profiteren. Heel wat magistraten van de strafuitvoeringsrechtbank juichen dat systeem toe. Naast het feit dat de maatregel iets doet aan de overbevolking in de gevangenissen, zou het ook een positieve invloed hebben op veel gevangenen. De weekjes waarin ze vrij zijn zouden hen meer ontspannen maken en de geïnterneerden zouden zich makkelijker weer kunnen integreren in de maatschappij omdat ze onder meer de gelegenheid krijgen om te solliciteren en familie te bezoeken.

Onder de advocaten heerst er wat minder enthousiasme. Zij menen dat het moeilijk is om te controleren wat de geïnterneerden uitspoken in de periode waarin ze uit de gevangenis zijn. Zo zouden ze op vakantie kunnen gaan, in het zwart werken of hervallen in drank- of druggebruik, vrezen de advocaten.

MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio