Groen wil armoedetoets: “(Kinder)armoede is dé schandvlek van Antwerpen”

Foto: WAS

Groen wil armoedetoets: “(Kinder)armoede is dé schandvlek van Antwerpen”

Print
Antwerpen -

Ikrame Kastit, gemeenteraadslid voor Groen in Antwerpen, wil dat er een Antwerpse armoedetoets komt. “Armoede en kinderarmoede zijn dé schandvlek van Antwerpen”, aldus Kastit.

“Met een armoedetoets wordt iedere beleidsbeslissing door een groep experten en mensen uit het veld geëvalueerd op de impact die ze heeft op armoede”, legt het Groen-gemeenteraadslid uit. “Zo blijven enkel maatregelen over die een positieve invloed hebben op de strijd tegen armoede.”

Op tien jaar zijn er amper 30.000 armen minder in Vlaanderen, zo bleek vorige week uit de Armoedebarometer 2017 van de organisatie Decenniumdoelen 2017. Opvallend is ook dat ouderen erop vooruitgaan op de armoedeladder, terwijl eenoudergezinnen en gezinnen met een migratieachtergrond er fors op achteruit gaan. Bovendien is de kinderarmoede toegenomen naar twaalf procent in 2015, terwijl dat in 2008 nog zeven procent was.

Ook in Antwerpen staan alle alarmbellen op rood, zegt Groen nu. “Meer dan 90.000 Antwerpenaren leven in armoede, meer dan één op de vier kinderen groeit op in kansarmoede”, aldus Kastit. “Een schrijnend probleem dat we al veel te lang met ons meeslepen. Om armoede te voorkomen én te verkleinen moet Antwerpen een proactief beleid voeren. Dat kan onder meer via een armoedetoets.”

Op Vlaams niveau bestaat een armoedetoets al langer en ook verschillende lokale gemeenten zijn er al mee gestart. Groen gaat het schepencollege nu vragen om in Antwerpen een adviesgroep op te richten, bestaande uit mensen van armoedeverenigingen, mensen uit de administratie, wetenschappers, beleidsmakers en middenveldorganisaties.