Wil je afvallen? Stop dan af en toe met diëten

Fit & Gezond

Wil je afvallen? Stop dan af en toe met diëten

Print

Probeer je af te vallen? Dan is het volgens nieuw onderzoek uit Australië een beter idee om af en toe over te schakelen op een normaal eetpatroon dan de hele tijd strikt calorieën te tellen.

Wie een dieet op lange termijn wil volhouden, doet er goed aan om af en toe even de pauzeknop in te drukken. Dat blijkt uit een onderzoek uitgevoerd aan de University of Tasmania, waarvoor 51 mannen met overgewicht en weinig lichaamsbeweging gevolgd werden. De mannen werden in twee groepen verdeeld, waarbij de ene groep zich zestien weken moest houden aan een dieet van twee derde van de aanbevolen calorie-inname. De andere helft volgde twee weken dat strikte dieet, en wisselde af met twee weken normale calorie-inname, maar moest dat dubbel zo lang volhouden. Na afloop bleken de mannen uit de tweede groep niet alleen meer gewicht verloren te hebben, ze slaagden er ook beter in om de verloren kilo’s niet opnieuw bij te komen.

Nuala Byrne, hoofdauteur van de studie, zoekt de verklaring bij ons lichaam dat evolutionair gezien in ‘hongermodus’ gaat wanneer we minder eten, waardoor ons metabolisme trager gaat werken en we meer calorieën opslaan. Wie om de twee weken weer normaal gaat eten, blijft hormonen aanmaken die aangeven wanneer het lichaam genoeg gegeten heeft en vermijdt dat het lichaam in die hongermodus gaat. Daarnaast speelt mogelijk ook een psychologisch effect: het blijkt makkelijker om een strikt dieet vol te houden als men weet dat er daarna weer twee ‘normale’ weken volgen.

De mannen in de studie mochten tijdens hun ‘valsspeelweken’ niet onbeperkt eten: ze aten de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid calorieën voor mannen van hun leeftijd en hun fysieke activiteit (ongeveer 2.500 ckal per dag).

“Het lijkt erop dat de ‘pauzes’ in dit dieet cruciaal zijn voor het succes van de aanpak”, zegt Byrne. “Verder onderzoek is nog nodig, maar het lijkt erop dat dit model beter werkt dan continu blijven diëten om gewicht te verliezen”.

Externe links
NIET TE MISSEN