© BELGA

Di Rupo: “De PS leeft nog en staat er nog”

De PS doet het niet goed in de peilingen en is nu ook in Wallonië naar de oppositiebanken verwezen. Maar Di Rupo blijft strijdvaardig. ‘Een regering met of zonder socialisten, dat maakt een wereld van verschil.’

rdc

Verschillende partijkopstukken hekelden in hun tussenkomst het liberale beleid in België en in de Europese Unie. Zij pleiten voor maatregelen die de laagste inkomsten optrekken en voor werktijdverkorting.

‘Het grote maatschappelijke vraagstuk is dat van de te lage inkomsten van mensen die werken, en meer algemeen, van de inkomsten in het algemeen. Heel wat mensen zijn in stilte boos en het hoeft dan ook niet te verbazen dat populisten van extreemlinks en extreemrechts zo gemakkelijk in de hoofden van de mensen geraken’, zei Di Rupo.

De Franstalige socialisten zaten vijftien jaar lang in de federale regering met liberale partijen, voor ze door een centrumrechtse regering naar de oppositiebanken werden verwezen. ‘We hebben fouten gemaakt en compromissen gesloten die ons niet bevielen, maar wat een verschil tussen een regering waar we wel bij zijn en een regering zonder ons. Het verschil is fundamenteel, niet voor ons, maar voor de burgers, voor de kansarmen.’

‘Rampzalig lot toekomstige gepensioneerden’

De PS waarschuwt dat de geplande hervorming van de pensioenen - via een puntensysteem - nadelig dreigt te worden voor de werknemers. Het bedrag van hun pensioen zou afhankelijk worden van het aantal punten dat ze tijdens hun loopbaan hebben verzameld. De waarde van elk punt zou pas op het moment van het pensioen worden bepaald. De PS vreest dat de pensioenen voorwerp zullen worden van budgettaire overwegingen.

‘Het lot van de toekomstige gepensioneerden dreigt rampzalig te worden. Wat er nu gebeurt, is gewoon onvoorstelbaar. Ik begrijp niet dat de mensen nog niet massaal op straat gekomen zijn. De regering-Michel gaat de gepensioneerden armer maken, zoals we dat sinds de Tweede Wereldoorlog niet meer gezien hebben’, aldus Di Rupo.

Ook de fractieleiders kwamen op het congres aan het woord. ‘We moeten terug duidelijk maken wat we zijn: de partij van de werknemers’, zei de nieuwe Kamerfractieleider Ahmed Laaouej.

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio