Noord-Korea noemt “raketaanvallen op VS onvermijdelijk”, Trump reageert: “Ze zullen hier niet lang meer rondlopen”

Foto: AP

Noord-Korea noemt “raketaanvallen op VS onvermijdelijk”, Trump reageert: “Ze zullen hier niet lang meer rondlopen”

Print

De bedreigingen van de Amerikaanse president Donald Trump om Noord-Korea “volledig te vernietigen”, “maken een bezoek van onze raketten aan heel de VS nog onvermijdelijker”. Dat zei de Noord-Koreaanse minister van Buitenlandse Zaken Ri Yong Ho zaterdag tijdens zijn toespraak voor de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties. Hij noemde Trump een “megalomaan” en een “meesterleugenaar”. Trump reageerde op Twitter: “Als ze zo blijven voortdoen, dan zullen ze hier niet lang meer zijn.”

Het bekvechten tussen Noord-Korea en de VS gaat onverminderd voort. Net op de dag waarop Amerikaans gevechtsvliegtuigen en bommenwerpers gevaarlijk dicht bij de Noord-Koreaanse oostkust kwamen rondvliegen om te tonen hoeveel militaire mogelijkheden het land heeft, heeft de gezworen vijand van de VS in een toespraak op de Verenigde Naties hard uitgehaald naar het land van Donald Trump.

Noord-Korea zal “meedogenloze preventieve acties ondernemen” indien de VS enig teken geven dat ze Pyongyang willen “onthoofden”, zei minister van Buitenlandse Zaken Ri Yong Ho.

Nucleaire hamer

Pyongyang heeft geen erkenning nodig van de internationale gemeenschap voor zijn nucleaire capaciteiten, en zolang de internationale gerechtigheid niet geschiedt, “is de nucleaire hamer van de gerechtigheid” de enige optie.

Ri verzekerde nog dat er geen bedreiging zou zijn tegen de landen die niet deelnemen aan de Amerikaanse acties tegen Noord-Korea. Hij stelde dan ook dat er geen reden is voor de VS om Zuid-Korea en Japan, waarnaar hij verwees als ‘knechten’, bij de situatie te betrekken.

Gangster

De minister verklaarde ook nog dat Trump, naar wie hij verwees als “President Evil”, en zijn toegang tot de nucleaire codes, “de zwaarste bedreiging is voor de internationale vrede”. Hij noemde Trump ook een “megalomaan”, een “gestoorde persoon”, een “meesterleugenaar” en een “gangster”.

Trump dreigde eerder deze week met een “totale vernietiging” van Noord-Korea indien het land niet in de pas begint te lopen. “Raketman is op een zelfmoordmissie voor hemzelf en zijn regime”, luidde het aan het adres van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un.

Zaterdag vond in Noord-Korea nog een door de overheid georkestreerde steunmanifestatie plaats voor Kim Jong-un.

“Ze zullen hier niet lang meer rondlopen”

Na de toespraak van Ri reageerde Trump op Twitter. Als ze zo blijven voortdoen, “dan zullen ze hier niet lang meer zijn”, liet hij verstaan.

“Ik heb net de buitenlandminister van Noord-Korea gehoord bij de VN. Als hij de gedachten van ‘Little Rocket Man’ blijft verkondigen, dan zullen ze hier niet lang meer zijn”, postte de Amerikaanse president op de microblogsite.

Manifestatie in Pyongyang

Noord-Korea heeft in de hoofdstad Pyongyang een manifestatie georganiseerd tegen de Verenigde Staten. Meer dan 100.000 mensen “uit alle lagen van de bevolking” kwamen op straat, zo meldt het Noord-Koreaanse staatspersagentschap KCNA. De manifestanten scharen zich achter hun leider Kim Jong Un en willen “de vernietiging van de vijand”.

De Noord-Koreanen willen “de Amerikaanse imperialisten, de gezworen vijand, volledig van de aardbol verwijderen”, klonk het. Tijdens de manifestatie werden eerdere uitlatingen van Kim Jong Un gescandeerd. Die laatste zei dat hij de Amerikaanse president Donald Trump “zeker en vast zal temmen” met vuur. Hij noemde Trump “de mentaal gestoorde Amerikaanse sufferd”.

MEEST RECENT