Amerikaanse vliegtuigen provoceren Noord-Korea: “We willen tonen hoeveel slagkracht we hebben”

Foto: AP

Amerikaanse vliegtuigen provoceren Noord-Korea: “We willen tonen hoeveel slagkracht we hebben”

Print

Amerikaanse vliegtuigen hebben zaterdag een show opgevoerd vlakbij de oostkust van Noord-Korea. Vermoedelijk wilden ze daarmee provoceren en de Noord-Koreanen tonen hoeveel slagkracht ze hebben.

De VS haalde B-1‘s en F-15’s, bommenwerpers en gevechtsvliegtuigen, van stal om een luchtshow op te voeren aan de Noord-Koreaanse oostkust. Volgens het US Pacific Command was het geleden van de jaren negentig dat een Amerikaans gevechtsvliegtuig nog zo ver noordelijk van de gedemilitariseerde zone, die Noord- en Zuid-Korea scheidt, had gevlogen.

De B-1B Lancer-bommenwerpers werden door F-15C Eagle-gevechtsvliegtuigen geëscorteerd vanop de legerbasis in Guam, het eiland dat Noord-Korea nog bedreigde met raketaanvallen.

Het was dan ook snel duidelijk wat de bedoeling van het leger van Trump was: intimideren en provoceren. Nu de leiders van de twee landen, Donald Trump en Kim Jong-un, hun dagen vullen met elkaar verbaal aanvallen, vond Trump het opportuun om uit te pakken met de indrukwekkende vloot vliegtuigen die hij ter beschikking heeft.

Dat bevestigde het Pentagon zaterdag. “De missie was een demonstratie van de VS om te benadrukken hoeveel militaire mogelijkheden we hebben om de dreigementen tegenover Noord-Korea waar te maken.”

MEEST RECENT