Vroeger graatmager op de catwalk, nu plus size-model: “Ik verdikte op doktersadvies”

Foto: Instagram

Mode

Vroeger graatmager op de catwalk, nu plus size-model: “Ik verdikte op doktersadvies”

Print

Het Noorse model Karoline Bjornelykke (21) zit al jaren in de modebranche. Vijf jaar geleden defileerde ze reeds op de modeweken, al was ze toen graatmager. Nu is ze terug, maar dan als een vollere versie van zichzelf en extra trots. “Superslank zijn is slecht voor het hart”, zegt ze in een interview met The Daily Mail.

Vijf jaar geleden, aan het begin van haar modellencarrière, had Karoline maatje 32. Ze mocht shows lopen van onder meer Louis Vuitton en Chanel en was het uithangbord van L’Oréal. Maar het modellenwerk had een keerzijde: de druk om te voldoen aan het schoonheidsideaal van de industrie was zwaar en schone ontwikkelde een ongezonde relatie met eten. Ze was té mager.

Een routinecontrole bij de dokter, opende haar ogen. “Ze vertelde me dat mager zijn gevaarlijk was voor de gezondheid van mijn hart. Dat nieuws kwam als een schok, want ik had me nog nooit ongezond gevoeld. Ik volgde haar advies om bij te komen op. Maar toen mocht ik voor een opdracht naar Tokio, waar het schoonheidsideaal nog magerder is. Er werd me gevraagd om meer gewicht te verliezen”, klinkt het.

Maatje 42

“Dat voelde zo fout. ik was net bijgekomen en ze vroegen me alweer om af te vallen. Op dat moment heb ik hard nagedacht. Ik besloot om geen modellenwerk meer te doen als ik niet gezond mocht zijn”, zegt ze. Vandaag heeft Karoline maatje 42 (dat in modeland als plus size wordt bestempeld) en voelt ze zich super. En jawel, ze begaf zich tijdens de meest recente Londense modeweek weer naar de catwalk voor het label Mark Fast. “Gelukkig is de modewereld aan het veranderen”, zegt ze.

NIET TE MISSEN