Boris Johnson noemt toespraak May over Brexit “positief, optimistisch en dynamisch”

Foto: AFP

Boris Johnson noemt toespraak May over Brexit “positief, optimistisch en dynamisch”

Print

De toespraak van de Britse eerste minister Theresa May, vrijdagnamiddag in Firenze, was volgens haar minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson een “positieve, optimistische en dynamische” toespraak. Andere Britse stemmen waren minder gunstig. Voor Labour-leider Jeremy Corbyn heeft de Britse regering “nog altijd niet meer duidelijkheid” geboden bij de Brits-Europese relaties na de brexit. Voor brexit-aanjager Nigel Farage vormde de toespraak dan weer een “bedrog”.

Johnson hoorde in May’s woorden dat ze de “Noorse optie” afwijst. “Voorwaarts!”, klinkt het verder nog in een tweet van de flamboyante buitenlandminister. De toespraak van May was volgens Johnson een blauwdruk voor “een sterk Groot-Brittannië dat samenwerkt met een sterk Europa, maar dat opnieuw zijn eigen beslissingen kan nemen”. “En we zullen weer de controle overnemen over ons geld, onze grenzen en wetten!”, meent Johnson.

Corbyn hoorde dan weer weinig vooruitgang bij May. “De eerste minister heeft naar Labour geluisterd, en heeft de waarheid onder ogen gezien dat Groot-Brittannië een overgang nodig heeft op dezelfde basisvoorwaarden die zorgen voor stabiliteit voor bedrijven en werknemers”, aldus Corbyn. “Dat is omdat May en haar regering meer bezig zijn met elkaar te onderhandelen dan met de EU.”

De toespraak van May maakte Farage, het boegbeeld van UKIP, duidelijk dat May de EU “slechts in naam wil verlaten”. “Vandaag is een overwinnig voor Westminster en de politieke klasse”, aldus Farage op Twitter. “Ze tonen twee grote middelvingers aan 17,4 miljoen mensen. In Firenze toonde May dat het enige wat ze wil is de elite in Brussel sussen.”

(belga)

Nu in het nieuws