Archiefbeeld

Archiefbeeld © Photo: Tom Palmaers

Europese primeur: bedrijf uit Boechout veroordeeld voor handel in puppy’s uit Oostblok

Bvba Puppy House uit Boechout is veroordeeld voor inbreuken op de dierenwelzijnswet omdat het bedrijf te jonge, niet gevaccineerde puppy’s uit het Oostblok invoerde en verkocht. De rechtbank verklaart daarom 191.000 euro aan inkomsten verbeurd. Het betreft een Europese primeur.

vdaa

Het bedrijf en de zaakvoerders worden wel vrijgesproken voor de tenlastelegging oplichting omdat de rechtbank oordeelt dat de beklaagden hun klanten niet bewust hebben misleid. De rechtbank meent dat de kopers van de honden wel hadden moeten weten dat ze ingevoerde pups aankochten. De burgerlijke partijstelling van GAIA en de ‘gedupeerden’ wordt daarom afgewezen.

Beklaagde Mathieu C., een van de zaakvoerders, moet een boete van 3.000 euro betalen, net als de tweede zaakvoerster Louisa T. De bvba Puppy House moet eveneens 3.000 euro betalen. Er wordt ook een bedrag van 191.000 euro verbeurd verklaard, wat inhoudt dat de vennootschap (en eerste beklaagde Mathieu C.) 191.000 euro aan illegale inkomsten moeten terugbetalen aan de staat.

Geen verbod

Het openbaar ministerie had de rechtbank ook gevraagd om de beklaagden een verbod op te leggen om dieren te houden, maar dat heeft de rechter afgewezen. “De boetes en de verbeurdverklaring zijn voldoende om de beklaagden ertoe aan te zetten om de regelgeving in de toekomst wel na te leven.”

De uitspraak is een Europese primeur. Het is de eerste keer dat een strafrechter in Europa een opkoper van honden veroordeelt.

Dierenrechtenorganisatie GAIA reageert verheugd op de uitspraak. “De rechter heeft hiermee duidelijk gemaakt dat het gedaan moet zijn in Europa met de massale import van puppy’s uit het Oostblok”.

Gesjoemel met oostblokpuppy’s kan hondenverkopers jaar cel en monsterboete kosten

© ATV

De zaakvoerders van hondenspeciaalzaak Puppy House in Boechout worden voor de correctionele rechtbank van Antwerpen vervolgd, omdat ze honderden te jonge puppy’s uit Oost-Europa verkocht hadden aan onwetende kopers. Het openbaar ministerie vorderde voor Mathieu C. een jaar cel en voor zijn echtgenote Louisa T. een werkstraf van 200 uur. Voor beiden werd ook 12.000 euro boete geëist en een verbod op het houden van dieren gedurende drie jaar. Voor Puppy House werd een boete van 18.000 euro gevorderd. De procureur vroeg ook de verbeurdverklaring van 286.500 euro, zijnde de verkoopopbrengst van de te jonge puppy’s.

Dierenrechtenorganisatie GAIA was in 2014 naar het gerecht gestapt, nadat ze verschillende klachten had ontvangen over Puppy House, het vroegere Dierenplezier. Puppy’s waren kort na aankoop ziek geworden en zelfs gestorven. De hondjes bleken afkomstig te zijn uit Oost-Europa. Ze werden bijeen gebracht in verzamelcentrum Dogs & Co in Tsjechië, waar Louisa T. eigenaar van was, en vervolgens op transport gezet naar Boechout.

Veel hondjes waren jonger dan acht weken, te jong en nog te zwak om vervoerd te worden. Een medewerkster van Puppy House vertelde de onderzoekers dat er om de drie dagen wel een puppy stierf, die dan gewoon met de vuilniswagen werd meegegeven. Verschillende hondjes waren niet geregistreerd en hadden geen rabiësvaccinatie gekregen.

“Klanten werden misleid over de herkomst en de leeftijd van de dieren en wisten niet wat ze kochten. Zo veel mogelijk geld verdienen was het enige dat voor de beklaagden van tel was. Deze mensen zijn geen hondenliefhebbers, maar platte commercanten”, zei procureur Marc Van Cauteren.

Tussen januari en juni 2014 werden 382 te jonge puppy’s ingevoerd. Puppy House kocht een hondje voor 50 à 200 euro en verkocht het dan verder voor 500 à 1.000 euro. Aan een gemiddelde prijs van 750 euro brachten de 382 hondjes dus 286.500 euro op, een bedrag dat de procureur verbeurd verklaard wil zien.

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio