Vrouwen in Noord-Koreaanse strafkampen ondergaan gruwelijk lot: verkracht en gestenigd door familieleden

Foto: AFP

Vrouwen in Noord-Koreaanse strafkampen ondergaan gruwelijk lot: verkracht en gestenigd door familieleden

Print

Noord-Koreanen die naar het zuiden vluchten hebben getuigd over de gruweldaden die plaatsvinden in Noord-Koreaanse strafkampen: zo worden vrouwen en masse verkracht en zonder pardon geëxecuteerd. Maar gevangenen worden ook geregeld gestenigd, waarbij familieleden gedwongen worden de stenen te gooien.

Een aantal gevluchte Noord-Koreanen vertelde onlangs tegen de Zuid-Koreaanse Unification Media Group over de verschrikkelijke gebeurtenissen die plaatsvinden in de strafkampen in het land.

De 29-jarige Park Ju-yong bracht ruim twee decennia door in zo’n strafkamp. Naar eigen zeggen werd hij geboren in “concentratiekamp 21”. Toen zijn oom werd veroordeeld voor een “politieke misdaad”, werden Park en zijn familie eveneens gestraft en overgeplaatst naar een ander kamp, meldt het internationale persagentschap UPI.

Gruweldaden

Daar maakte hij allerlei gruweldaden mee. Volgens park misbruiken wachters hun macht om vrouwelijke gevangen te verkrachten. In ruil voor seksuele handelingen, krijgen vrouwen minder zwaar werk om te doen. Wanneer vrouwen zwanger raken, worden ze meegenomen en in het geniep vermoord.

Maar er vinden ook regelmatig publieke executies plaats, stelt Park. Zo zag hij meermaals hoe gevangenen gedwongen werden om een familielid te stenigen. Ook werden gevangenen opgesteld in een rij, waarna anderen hen moesten bekogelen “met duizend stenen”.

“Elke keer als een steen het slachtoffer raakte, sprong er wond open vol bloed”, aldus Park. “Hun huid viel eraf, tot het punt waar je hun botten kon zien en vervolgens stierven zonder doodgeschoten te hoeven worden.” Gevangenen die weigerden deel te nemen, werden wel doodgeschoten.

Ahn Myeong-cheol, die een bewaker was in zo’n kamp maar vluchtte naar Zuid-Korea, bevestigde dat er in de gevangenissen publieke en geheime executies plaatsvinden. Hij verklaarde ook dat vrouwen inderdaad minder zwaar werk hoeven te doen in ruil voor seksuele handelingen.

Nu in het nieuws