© *

Wat vindt Pascale Naessens van de nieuwe voedingsdriehoek? "Er is niet langer één manier om gezond te eten"

De voedingsdriehoek wordt op zijn kop gezet, met een hoofdrol voor groenten, fruit, peulvruchten en olijfolie. Het klinkt als een grote overwinning voor Pascale Naessens, die erg tevreden is met de nieuwe richtlijnen: “Ik denk dat het succes van mijn boeken ook heeft bijgedragen tot dit nieuwe model”.

tib

“Ik vind mijn visie perfect weer in deze voedingsdriehoek”, zegt Pascale Naessens aan de telefoon. “Maar wat ik nog belangrijker vind, is dat we afstappen van het idee dat er maar één manier is om gezond te eten. Er worden geen hoeveelheden aangeraden, waardoor er een grote vrijheid is. Iedereen kan zich hierin vinden: zowel de aanhangers van mijn boeken als iemand die op een meer klassieke manier eet. Wat voor de ene werkt, werkt niet voor de andere, daar is ruimte voor in dit model.”

Toch denkt Naessens dat het succes van haar kookboeken een invloed heeft gehad op de nieuwe voedingsdriehoek: “Meer groenten en fruit, meer peulvruchten, noten en olijfolie in de basis, dat vind ik terug in mijn manier van eten. Ik zie dit dus wel als een overwinning, niet van mezelf, maar van een hele groep mensen. Ik denk dat het succes van mijn boeken ook een rol heeft gespeeld.”

Lees ook: Meer groenten, minder vlees en boter: de voedingsdriehoek wordt op zijn kop gezet

De nieuwe voedingsdriehoek verkiest vis en gevogelte boven rood vlees, en rood vlees boven onbewerkt vlees. “Dat vis gezonder is dan vlees, staat ook in mijn boeken. Men heeft ook rekening gehouden met duurzaamheid, wat meespeelt in het feit dat rood vlees onderaan staat. Onbewerkt vlees is ook beter dan bewerkt: ik eet zelf één keer per maand een stuk vlees, maar dan liefst zo onbewerkt mogelijk. Dat zijn dingen die niet nieuw zijn, maar men heeft ze nu wel durven benoemen.”

En de aardappelen en het brood, die ook nog in de basis staan? “Ze staan wel lager dan de groenten en het fruit, terwijl het vroeger omgekeerd was”, zegt Pascale. “Voor alle duidelijkheid: ik heb niets tegen aardappelen en brood, alleen eet ik liever geen gewoon brood. Ik ben voor vrijheid. Wat ik wel jammer vind: de gezondheidsvoordelen van brood zitten in de volle granen, dus ik had misschien nog liever gehad dat er een tekeningetje stond van een graan dan van een brood, zodat het duidelijker was dat het niet om een wit brood gaat.”

MEER OVER Fit & Gezond