© AP

“Amerikaanse autoriteiten luisterden Trumps gewezen campagneleider af”

Amerikaanse speurders hebben de gewezen campagneleider van Donald Trump, Paul Manafort, zowel vóór als na de Amerikaanse presidentsverkiezingen afgeluisterd op basis van geheime gerechtelijk bevelen. Het afluisteren gebeurde ook in een periode waarin Manafort vaak met - toen al president - Trump sprak, zo bericht CNN maandag.

Manafort staat in het middelpunt van het onderzoek naar Russische inmenging in de aanloop naar de stembusgang vorig jaar in Verenigde Staten.

De informatie die de speurders zelfs nog tot het begin van dit jaar verzamelden, zou erop kunnen wijzen dat Manafort de Russen ertoe zou hebben aangezet om te helpen tijdens de campagne, zeggen drie bronnen aan CNN. Twee van hen wijzen er wel op dat de bewijzen ‘niet doorslaggevend’ zijn. Alle informatie werd overgemaakt aan Robert Mueller, die in mei werd aangesteld als speciale aanklager in het onderzoek naar Russische inmenging, na het ontslag van FBI-directeur James Comey.

FISA

Amerikaanse speurders waren de voormalige campagneleider al langer op het spoor. Een geheim bevel van de rechtbank die zaken behandelt in verband met de Foreign Intelligence Surveillance Act (FISA) - de federale wet in verband met het verzamelen van buitenlandse inlichtingen - gaf de FBI in 2014 al de toestemming om een onderzoek te openen naar Manafort. Dat draaide toen om het werk van een aantal consultancybedrijven in Washington voor de toenmalige pro-Russische regering in Oekraïne.

Dat onderzoek werd in de loop van vorig jaar stopgezet wegens een gebrek aan bewijzen. Maar niet veel later startte de FBI opnieuw zijn toezicht op Manafort op, nadat het een nieuw gerechtelijk bevel had gekregen dat liep tot begin dit jaar. Dit keer werd het FISA-bevel uitgevaardigd om mogelijke banden tussen de Trump-campagne en Rusland te onderzoeken. Het is niet duidelijk wanneer het precies van kracht werd.

Nu in het nieuws