Club Brugge krijgt groen licht voor nieuw stadion, maar krijgt mogelijk nog tegenkanting van stadionbouwer Gent

De Vlaamse regering heeft vrijdagmorgen beslist dat het nieuwe stadion van Club Brugge er mag komen. Het keurde een ruimtelijk plan voor de regio Brugge goed, met plaats voor het stadion aan de Blankenbergse Steenweg. Maar volgens de krant ‘De Tijd’ kan blauw-zwart nog tegenstand krijgen uit onverwachte hoek: Paul Gheysens, de baas van projectontwikkelaar Ghelamco die dus het stadion van AA Gent bouwde, bezit een deel van de gronden...

LEES OOK: Zeven vragen en antwoorden over het nieuwe stadion van Club Brugge

Het stadion van Club Brugge is natuurlijk niet voor meteen, maar een goedkeuring over het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan betekent dat Club een bouwaanvraag kan indienen voor het nieuwe stadion. Blauw-zwart wil zeker in 2022 zijn eerste wedstrijd in het nieuwe stadion spelen, maar krijgt mogelijk tegenkanting van onder meer Paul Gheysens. De stadionbouwer van AA Gent en sterke man achter Antwerp bezit volgens De Tijd als speculant een stuk landbouwgrond van 5 hectare op het gebied waar het nieuwe stadion moet komen.

Club Brugge zou volgens het plan dat de Vlaamse overheid vandaag goedkeurde een stadion van 40.000 zitjes krijgen, met 7.200 parkeerplaatsen en 4.000 fietsenstallingen. Maar dan moet een deel van de landbouwgrond onteigend worden. Hiertegen kan Paul Gheysens zich juridisch verzetten en dat zou de komst van het stadion kunnen hypothekeren.

Zo staan Club Brugge-voorzitter Bart Verhaeghe en projectontwikkelaar Paul Gheysens opnieuw loodrecht tegenover elkaar. Ook in Brussel wordt namelijk een machtsstrijd gestreden tussen de twee: Bart Verhaeghe wil zijn shoppingcentrum Uplace zien verrijzen langs de Brusselse Ring, terwijl Paul Gheysens en Ghelamco het Eurostadion en de site errond wil bouwen. En er is natuurlijk maar plaats voor één van beide megaprojecten.

© Marc Herremans - Mediahuis

© TOM GOYVAERTS/GMAX Agency

Vergunningen

“Ten noorden van de recreatieve zone is het gebied bestemd voor de inplanting van het nieuwe voetbalstadion van Club Brugge. Er werd gekozen voor deze locatie langs de Blankenbergse Steenweg om de kans op hinder voor de nabijgelegen woningen maximaal te beperken”, aldus de regering in een persbericht.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Nu moet de beslissing van de Vlaamse regering eerst in het Staatsblad verschijnen, en daarop mag er geen beroep aangetekend worden bij de Raad van State. Als dat niet gebeurt, kan Club de nodige vergunningen aanvragen voor de bouw van het stadion. “Club Brugge neemt kennis van de principiële beslissing van de Vlaamse Regering en is tevreden dat deze logische stap is gezet in de lange weg naar de bouw van het stadion”, zo stelt Club Brugge op zijn website.

Na een aanslepende procedureslag, die in 2011 een stevige knauw kreeg toen de Raad van State het GRUP deels naar de prullenmand verwees, heeft de Vlaamse regering het Gewestelijk Ruimtelijk Uitvoeringsplan dus goedgekeurd. “Deze legislatuur hebben we alles in het werk gesteld om dit dossier uit het slop te trekken. Om het in voetbaltermen uit te drukken: als stadsbestuur hebben we de voorbije jaren verschillende doelgerichte voorzetten gegeven. We zijn dan ook verheugd dat de Vlaamse regering de bal vandaag binnenkopt”, aldus Brugs burgemeester Renaat Landuyt (sp.a).

“Het is onze doelstelling om tijdens deze legislatuur het dossier procedureel rond te krijgen voor een nieuwe, moderne voetbalaccommodatie voor Club Brugge. Zo gaan de sterke merken Brugge en Club Brugge samen een mooie toekomst tegemoet”, meent de burgemeester.

© De Tijd

Maar ook voor de zeven ander deelgebieden is de beslissing belangrijk. “Behalve voor het stadiondossier biedt het GRUP ook concrete toekomstperspectieven voor heel wat andere deelgebieden die in het plan aan bod komen, zoals Chartreuse en de Spie. Zo kunnen we bijvoorbeeld ook op het vlak van lokale en regionale bedrijvigheid belangrijke stappen voorwaarts zetten”, zegt de burgemeester, die nu hoopt dat de vooropgestelde timing verder nageleefd kan worden.

Ook bevoegd schepen Franky Demon is opgelucht. “Het heeft werkelijk bloed, zweet en tranen gekost om te geraken waar we nu zijn. Uren, dagen, weken, ja zelfs maanden van hard labeur heeft dit gekost, maar dit schept nu enorme groei- en toekomstmogelijkheden voor onze Brugse regio”, aldus Demon. “Dit GRUP is essentieel voor de toekomst van het voetbal en biedt kansen voor bedrijven in Brugge en is tevens belangrijk voor het behoud van de groene long op Klein Appelmoes in Assebroek.”

Ook hij hoopt dat er geen procedures meer worden gestart tegen het GRUP, al is die kans wel reëel. Bovendien moet de Raad van State nog een advies formuleren. Dat gebeurt binnen de 30 dagen.

“Tijd om jobs te creëren”

Vanuit de oppositie klinken de stemmen eveneens tevreden. “Na jaren volgt nu een beslissing. Brugge kan nu economisch ontwikkelen en er wordt ook ruimte gemaakt voor een nieuw stadion. Het zal het noorden van Brugge op de kaart zetten. Brugge mag best ambitieus zijn en de economische kaart trekken. Tijd om jobs te creëren en jonge mensen hier een job te bieden”, aldus Mercedes Van Volcem (Open Vld).

© Photo News

Ook bij Vlaams Belang is er tevredenheid. De Brugse afdeling vraagt de stad Brugge alle partijen samen te brengen om in overleg te gaan en zo een nieuwe procedureslag te vermijden. De partij heeft voorts nog vragen rond de ontsluiting van het stadion. “De mogelijkheid die vandaag definitief gegeven wordt om het stadion tussen de N31 Expresweg en de Blankenbergse Steenweg te bouwen, moet nu ook worden gevolgd door een aantal noodzakelijke maatregelen van de Vlaamse overheid met betrekking tot de verkeersontsluiting.”

“Club heeft recht op eigen modern stadion”

Pol Van Den Driessche (N-VA) is enthousiast. “Nu kan er echt voortgang worden gemaakt met enkele belangrijke dossiers. Er werd een evenwicht gevonden tussen verschillende visies en bezorgdheden. Zo worden er in Klein Appelmoes en in de Chartreuse delen behouden als natuur- en parkgebied. In het deelgebied de Spie is er plaats voor recreatie. Dat alles is een goede zaak, want Brugge moet groen en leefbaar blijven”, aldus Van Den Driessche, die ook mogelijkheden ziet om een goede link te maken tussen onderwijs en het aantrekken van nieuwe bedrijven om de braindrain te stoppen.

“We zijn tot slot oprecht blij dat er een doorbraak is voor de inplanting van het nieuwe voetbalstadion van Club Brugge ter hoogte van de Blankenbergse Steenweg. Mee op onze vraag stemden de N-VA-ministers in de Vlaamse regering in met de plannen”, beklemtoont hij. “Club Brugge heeft nood aan en recht op een eigen modern en groot stadion. Club is een sterk merk en een internationale ambassadeur van onze stad, naast onze cultuur-historische rijkdom, onze zeehaven, ons strand, onze gastronomie en zo veel andere troeven.”

© Club Brugge

Meer voetbalnieuws