Ryanair breidt niet uit op Zaventem: “Te duur”

Foto: BELGAIMAGE

Ryanair breidt niet uit op Zaventem: “Te duur”

Print
Brussel -

De Ierse budgetvlieger Ryanair zal volgende zomer zes routes toevoegen vanop de luchthaven van Charleroi. Op Brussels Airport komt er voorlopig geen nieuwe uitbreiding. “De luchthaven was te duur”, zei personeelsdirecteur Eddie Wilson donderdag op een persconferentie in Brussel.

Ryanair zette begin dit jaar een groeistop op Zaventem. Topman Michael O’Leary verbond die beslissing toen aan de geluidsproblematiek rond Brussels Airport die op dat moment volop in de schijnwerpers stond. Hij dreigde er zelfs mee in het aanbod te snoeien indien er niet snel een oplossing zou komen.

Tot een afbouw komt het niet, zo bleek donderdag op een persconferentie zonder O’Leary, maar met Eddie Wilson, de personeelsdirecteur van de lowcostmaatschappij. Ook groei zit er op Brussels Airport echter niet in. En dat blijkt niet zozeer te wijten aan de geluidsnormen - al blijft Ryanair vragende partij voor een oplossing -, maar het gaat in de eerste plaats om een geldkwestie. “Commerciële redenen: het was te duur”, zei Wilson onomwonden.

“We zitten elk jaar samen met luchthavens en soms komen we niet tot een overeenkomst”, voegde de Ryanair-personeelsdirecteur toe. Hij benadrukte dat er een goede verstandhouding is met de luchthavendirectie. “Hopelijk lukt het volgend jaar wel.”

De beslissing betekent dat Ryanair ook in het komende zomerseizoen 15 bestemmingen zal aanbieden vanop Brussels Airport.

Op Charleroi komen er wel zes bestemmingen bij: Lissabon (Portugal), Malta, Napels (Italië), Plovdiv, Varna (beide Bulgarije) en Wroclaw (Polen).

In totaal, dus beide luchthavens samen, zal Ryanair vanuit België 100 bestemmingen aanbieden tijdens het zomerseizoen 2018. Die zouden goed zijn voor ongeveer 8,7 miljoen passagiers op jaarbasis.

Nu in het nieuws