N-VA wil bomenkap Charlottalei niet uitstellen

Ondanks de uitspraak van de rechter blijft het nog even spannend voor de bewoners van de Charlottalei: worden de kastanjelaren gekapt of niet? Foto: Kioni Papadopoulos

N-VA wil bomenkap Charlottalei niet uitstellen

Print
Antwerpen 2018 -

de heisa omtrent het al dan niet kappen van de bomen op de Charlottalei dreigt nu ook binnen het Antwerps districtsbestuur voor twist te zorgen. Meerderheidspartij Groen wil het verdict van een nieuwe procedure afwachten. Voor N-VA is dat geen optie.

Tijdens de extra districtsraad rond de bomen van de Charlottalei, afgelopen maandag, verdedigde districtsschepen van Leefmilieu Tom Van den Borne (Groen) nog met hand en tand de beslissing om de bomen te rooien. De rest van de fractie van Groen hield de lippen stijf op elkaar.

Nu de rechter heeft beslist dat het district de kastanjelaren mag omhakken, wil heel de Groen-fractie in het district de kap liefst uitgesteld zien en wachten tot de milieustakingsvordering, die vzw Straatego aan de rechter vroeg, behandeld is. De partij roept coalitiepartijen N-VA en Open Vld op om hetzelfde te doen.

Vandaag vindt over de kwestie een collegezitting plaats in het district. En de N-VA is alvast niet van plan om in te binden. “Aan de plannen voor de heraanleg van de Charlottalei is jaren van voorbereidend werk voorafgegaan. Iedere stap is goedgekeurd door Groen en CD&V. Niet alleen in het district, maar op het niveau van de provincie en de gemeenteraad. De procedure die Straatego heeft aangespannen werkt niet opschortend. Dus wij willen verder en de bomen kappen”, zegt districtsvoorzitter Paul Cordy (N-VA).

Cordy hekelt niet alleen Groen, maar ook de CD&V. “Federaal minister Kris Peeters bemoeit zich nu met de heraanleg van deze straat en gaat in tegen wat zijn partij op lokale niveaus heeft gesteund. Blijkbaar is de Charlottalei een regeringskwestie geworden. En dat is geen goede zaak. Op deze manier kunnen we niets meer doen in deze stad.”

Politiek antwoord vandaag

Volgende week dinsdag wordt bekend of de milieustakingsvordering toegekend wordt. Indien het antwoord van de rechter positief is, moet er onderzoek gedaan worden naar het effect van de kap op het milieu. Maar de milieustakingsvordering werkt niet opschortend. Het is nu afwachten wat de andere meerderheidspartijen N-VA en Open Vld gaan doen. Dat zal vandaag blijken op de collegezitting. N-VA geeft aan niet te plooien, Groen laat de deur op een kier staan. De houding van Open Vld is voorlopig nog afwachtend. Het blijft dus nog even spannend voor de bewoners van de Charlottalei.

MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio