Eendenkooi is oudste van Europa

De eendenkooi is zeer goed bewaard gebleven. Foto: rr

Voorlopig beschermd als monument

Eendenkooi is oudste van Europa

Print
Bornem -

Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA), ook bevoegd voor Onroerend Erfgoed, heeft de eendenkooi in de Oude Schelde voorlopig beschermd als monument.

De eendenkooi bij het kasteel van Marnix van Sint-Aldegonde dateert uit 1318 en is een opmerkelijke getuige van een bijzondere jachttechniek op waterwild uit de dertiende en veertiende eeuw.

Eendenkooien zijn vaste vanginstallaties die bestaan uit grote fuiken in sloten. Met die techniek werd vanaf de dertiende eeuw veel waterwild gevangen voor consumptie in kastelen, abdijen of in steden. De eendenkooi van Bornem is de oudste vast renderende installatie in Europa. In Vlaanderen zijn er 29 bekende locaties van eendenkooien, waarvan slechts een zevental nog min of meer goed bewaard.

De eendenkooi van Bornem werd, na de godsdiensttroebelen op het einde van de zestiende eeuw, door Pedro I de Coloma heropgebouwd en geperfectioneerd. Doorheen de geschiedenis van de eendenkooi werd het aantal vangpijpen op de zuidelijke en noordelijke oever van de Oude Schelde aangepast en uitgebreid. Na het vangstverbod voor waterwild in 1972 werd de eendenkooi van Bornem nog een tijd gebruikt als vogelringstation. Na de voorlopige bescherming organiseert het gemeentebestuur een openbaar onderzoek. Na negen maanden beslist minister-president Geert Bourgeois over een definitieve bescherming.

MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio