Alles wat u moet weten over het culinaire festival Smaakmeesters

Alles wat u moet weten over het culinaire festival Smaakmeesters

Print
Antwerpen -

De derde editie van het culinaire festival Smaakmeesters gaat door van zaterdag 30 september tot en met dinsdag 31 oktober in Antwerpen. Tijdens die maand kunnen Antwerpenaars en bezoekers genieten van lekker eten en drinken in de deelnemende zaken en er de Smaakmeesters-suggesties ontdekken.

Openingsweekend

Tijdens het openingsweekend (zaterdag 30 september en zondag 1 oktober van 12 tot 18 uur), geven de deelnemende horecaondernemers het startschot van ‘Smaakmeesters’. Ze serveren proevertjes (3, 5 of 8 euro) in hun zaak en geven het beste van zichzelf tijdens interactieve demonstraties, workshops en proeverijen op de vier Smaakmeesterspodia in de binnenstad. Deze podia bevinden zich op de Groenplaats, op de nabijgelegen Vrijdagmarkt, in de Nassaustraat (aan het MAS) en op de Leopold de Waelplaats (voor het Museum voor Schone Kunsten).

Alles wat u moet weten over het culinaire festival Smaakmeesters
Foto: WH

Naast de proevertjes en de Smaakmeesterspodia valt er nog heel wat culinairs te beleven tijdens het openingsweekend. Zo kunnen bezoekers op de Groenplaats doorlopend leren hoe ze een aardappel laten swingen bij DJ Frietmachine. Op de Vrijdagmarkt brengt een Smaakverhalenmeester sappige culinaire verhalen en weetjes. Op het Zuid is er een kruidenmarkt en op het Eilandje gaat de expo ‘Antwerpen à la carte’ (MAS) door én is er een culinaire boekenmarkt. In de Smaakmeesterbrochure zit een voucher die gratis toegang geeft tot de expo.

Ook aan de kinderen is op de vier locaties gedacht. Zo kunnen ze zelf sapjes trappen en gelatosticks leren versieren. Tussen de vier podia wordt gratis vervoer voorzien met een toeristentram, een elektrische tuktuk en fietstaxi’s.

Smaakmeesterssuggesties en culinaire wandelingen

De hele maand oktober kunnen bezoekers speciaal geselecteerde Smaakmeesterssuggesties proeven in de deelnemende horeca- en speciaalzaken. Deze gerechten en dranken vertellen het verhaal van het vakmanschap van de Antwerpse Smaakmeesters. Op de zaterdagen en zondagen 7-8, 14-15 en 21-22 oktober organiseert Culinaire Wandelingen VZW ook geleide wandelingen met een hoog fijnproeversgehalte.

Alles wat u moet weten over het culinaire festival Smaakmeesters
Sepideh Sedaghatnia. Foto: jvdp

Ambassadeurs

Vijf bekende horecaondernemers scharen zich opnieuw als ambassadeur achter het culinaire festival : Naushad Rahamat (Cocktails at Nine), Ingrid Neven (Pazzo), Johan Segers (’t Fornuis), Ronald Ferket (De Vagant) en Sepideh Sedaghatnia (Divin by Sepi). Tijdens het openingsweekend delen ze hun keukengeheimen op de Smaakmeesterspodia.

“Smaakmeesters is een uitgelezen kans om een ruim publiek zowel met de verscheidenheid als met de eigenheid van onze keuken te laten kennismaken”, vertelt Ronald Ferket.

100 deelnemers

Het culinaire festival telt dit jaar bijna 100 deelnemers verspreid over het historische centrum, het Eilandje en het Zuid. De horeca- en speciaalzaken in kwestie zijn zowel brasseries en restaurants, koffiebars, wijn-, cocktail- en jeneverbars als bakkers en patissiers, chocolatiers, ijssalons en tearooms, slagers, traiteurs en andere speciaalzaken. Alle deelnemende zaken vind je hier.

“Ik ben blij te zien dat dit jaar bijna 100 zaken zich geëngageerd hebben om deel te nemen aan Smaakmeesters”, zegt schepen voor Toerisme en Middenstand Koen Kennis. “De deelnemers zijn zowel grote als kleine zaken, zowel starters als gevestigde waarden. De zaakvoerders zien duidelijk de meerwaarde in van een evenement waarbij we samen de culinaire kwaliteiten van onze stad promoten, en bezoekers naar de zaken trekken.”

Volledig programma en meer info: www.smaakmeesters.be.

DOEN!