Restauratie Begijnhofkerk kost 315.000 extra: "Voorkomen dat ze opnieuw in de steigers moet"

Print
Mechelen - De restauratie van de Mechelse Begijnhofkerk kost zo'n 315.000 euro meer dan de vijf miljoen die geraamd was. Tijdens de werken bleek dat het dak na een vernieuwing ruim dertig jaar geleden in slechtere staat verkeerde dan gehoopt. Dat ligt aan de povere kwaliteit van de Spaanse leien toen.

De barokke Begijnhofkerk heeft lang in de steigers gestaan voor er effectief iets gebeurd. Alleen het dak werd in de jaren tachtig van de vorige eeuw wel al vernieuwd. Maar tijdens de huidige werken aan de gevels kwam aan het licht dat het dak ondanks die herstelling in niet al te beste staat meer verkeerde. “In die tijd was er grote vraag naar Vlaamse leien en het gebeurde wel eens dat aannemers als alternatief minderwaardige Spaanse leien gebruikten. Dat is ook het geval voor de Begijnhofkerk”, zegt architect Marc Debatty van de stedelijke dienst Monumentenzorg.

"Ditmaal met kwalitatieve Spaanse leien"

Een gespecialiseerd professor oordeelde dat het dak in zijn huidige staat maximum nog een tiental jaar zou meegaan. Voor de stad waren er twee opties: afwachten of meteen ingrijpen. Mechelen kiest voor de twee optie, wat een extra kost betekent van 315.000 euro.  “We hebben beslist om het dak opnieuw te herstellen, ditmaal met kwalitatieve Spaanse leien. Vlaamse zijn er vandaag niet meer op de markt”, stelt Debatty.

Daardoor loopt de werf een zestal maanden vertraging op. “Maar zo voorkomen we wel dat de kerk over vijf jaar opnieuw een werfzone wordt. Met opnieuw overlast voor de omwonenden en een kerk in de steigers”, zegt schepen van Monumentenzorg Greet Geypen (Open Vld). Tegen het bouwverlof in de zomer van 2018 moet de buitenrestauratie van de kerk klaar zijn. Alles samen kost ze 5,3 miljoen euro.

 

MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio