© Jan Van der Perre

Herman Van Goethem over ‘coming out’ van zoon: “Een donderslag bij heldere hemel”

Herman Van Goethem, rector van de Universiteit Antwerpen, is ambassadeur van het project ‘Trotse ouders van holebi’s’. Daarmee wil hij samen met Het Roze Huis ervaringen delen over hoe je als ouder kunt omgaan met de geaardheid van je kind. Van Goethem vertelt in Knack hoe de ‘coming out’ van zijn zoon verliep.

JaTi

Van Goethems oudste zoon was zestien jaar toen hij aan zijn ouders vertelde dat hij homoseksueel was. “’Ik stond aan de grond genageld”, vertelt Van Goethem in het interview. “Onze grootste schok was echter niet zijn geaardheid, maar wel dat we die totaal niet hadden gezien. Nochtans heeft mijn zoon dit altijd al zelf geweten. Zo’n cruciaal deel van de identiteit van je eigen kind, en wij kenden dat niet? Dat was een donderslag bij heldere hemel.”

© Kioni Papadopoulos

Barbiepoppen

“Na de initiële schok begon ik wel terug te denken aan vroeger en kwamen herinneringen naar boven van mijn zoon die als kind met barbiepoppen speelde en het geweldig vond om met de wapperende haardossen van die poppen door de tuin te rennen. Eigenlijk had er toen al een belletje moeten rinkelen”, lacht Van Goethem.

In Knack geeft de UA-rector nog raad aan ouders om te leren omgaan met de holebi-geaardheid of de genderidentiteit van hun zoon of dochter. “Aanvaard je kind, ook al is dat misschien niet makkelijk. Je kind is en blijft per slot van rekening hetzelfde. En in zo’n situatie moet je het minstens evenveel liefde geven als in een andere situatie.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners