Johan Van Overtveldt misrekent zich 2,3 miljard

Foto: BELGIAN

Johan Van Overtveldt misrekent zich 2,3 miljard

Print

Minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) krijgt wel vaker het verwijt dat zijn rekeningen niet kloppen. Voor het eerst heeft oppositiepartij sp.a nu berekend hoeveel hij er vorig jaar precies naast zat: niet minder dan 2,3 miljard euro. Volgens Van Overtveldt onvermijdelijk als je nieuwe maatregelen neemt. Maar daarmee neemt zelfs coalitiepartner CD&V geen genoegen.

De sp.a berekende dat minister Van Overtveldt (N-VA) in zijn begroting van vorig jaar met zeven nieuwe fiscale maatregelen een extra opbrengst van 2,1 miljard euro had voorzien (zie grafiek). Maar nu alle rekeningen geteld zijn, blijkt niet alleen dat de uiteindelijke opbrengsten ver onder de verwachtingen blijven, ze hebben de belastingbetaler zelfs geld gekost: 180 miljoen euro. Met andere woorden, zonder die maatregelen, in 2015, kwam er nog 180 miljoen euro meer binnen.

Johan Van Overtveldt misrekent zich 2,3 miljard
Foto: Marc Herremans - Mediahuis

Het kabinet van Van Overtveldt betwist de cijfers op zich niet. Zo hebben de tegenvallers onder meer te maken met de economische dip in 2016 (waardoor de roerende voorheffing zo laag uitviel) en het uitwijkgedrag door de speculatietaks (waardoor de taks op beursverrichtingen kelderde). Alleen de Kaaimantaks is volgens de woordvoerder van Van Overtveldt “nattevingerwerk”, omdat de opbrengsten onmogelijk precies te berekenen zijn.

“Het probleem is wel dat de gegevens onvolledig zijn”, aldus woordvoerder Ferry Comhair. “Zo tonen onze definitieve cijfers van 2016 aan dat de inkomsten ruim overeenstemmen met de doelstellingen.” Maar dat heeft volgens sp.a-voorzitter John Crombez alles te maken met de doelstellingen die Van Overtveldt in de loop van het jaar heeft verlaagd: in de plaats van het begrotingstekort met 0,8 procent terug te dringen, volstond 0,1 procent. “Zo is het gemakkelijk om je doel te bereiken”, zegt Crombez.

MEEST RECENT