Asbest vrijgekomen bij brand in oude Hasseltse discotheek

Foto: TP

Asbest vrijgekomen bij brand in oude Hasseltse discotheek

Print

Bij de hevige uitslaande brand in de voormalige discotheek The Ritz in Hasselt is asbest vrijgekomen. Dat is dinsdag bevestigd door de stad Hasselt. De brand in het gebouw aan de kanaalkom werd maandagavond rond 21.00 uur opgemerkt. Bij aankomst van het korps van Hasselt sloegen de vlammen door het dak. Al snel was duidelijk dat er mogelijk asbest was vrijgekomen. De verdachte brand in het leegstaande pand wordt onderzocht. Kwaad opzet wordt niet uitgesloten.

Tijdens de bluswerken van de brand hadden de hulpdiensten al een veiligheidszone ingesteld tussen de Kempische Steenweg, de Dijkstraat en de Havenstraat. Er werd ook meteen een expert ingeschakeld om stalen te laten nemen en een onderzoek in te stellen. “De resultaten van dat onderzoek zijn nu bekend en die bevestigen de aanwezigheid van asbest. De maatregelen voor de bewoners van de Kempische Steenweg, de Dijkstraat en de Havenstraat blijven van kracht”, zegt de Hasseltse burgemeester Nadja Vananroye (CD&V).

Ramen en deuren gesloten

“Ze houden best ramen en deuren gesloten en moeten uit hun tuinen wegblijven, maar mogen wel hun huis verlaten. Door de regen zijn de straten schoon gespoeld. De luchtvochtigheid heeft immers een positief effect op de luchtkwaliteit. In de tuinen kunnen nog asbestdeeltjes aanwezig zijn. Dat is lang niet zeker, maar wordt verder onderzocht. Daarom is het tot nader bericht belangrijk om voorlopig uit de tuinen te blijven.”

Om absolute duidelijkheid te krijgen gebeuren er dinsdagnamiddag nog extra luchtmetingen en staalnames. Het stadsbestuur zal die nieuwe resultaten dinsdagavond ontvangen. Dan worden de bewoners, die dinsdag al een brief in de bus kregen, opnieuw geïnformeerd. Er volgt dinsdagavond ook een infovergadering, maar het precieze tijdstip en de locatie moet nog worden meegedeeld.

Kwaad opzet?

Kwaad opzet bij de brand wordt dus niet uitgesloten, want bij de bluswerken zouden drie brandhaarden zijn ontdekt.

MEEST RECENT