Eén op de vijf 55-plussers is bereid goed doel op te nemen in testament

Foto: Iurii Sokolov - Fotolia

Eén op de vijf 55-plussers is bereid goed doel op te nemen in testament

Print
Brussel -

Twintig procent van de Belgische 55-plussers is bereid een deel van zijn vermogen - gemiddeld iets meer dan een vijfde ervan - via zijn testament te schenken aan een goed doel. Dat blijkt uit een rondvraag in opdracht van kinderrechtenorganisatie Unicef België.

In de aanloop naar de Internationale Dag van het Testament, morgen/woensdag, liet de kinderrechtenorganisatie duizend 55-plussers in België bevragen (door iVOX Research Panel). Daaruit blijkt ook dat negen op de tien respondenten het belangrijk vinden dat ze zelf kunnen beslissen aan welk doel ze schenken. Vooral dierenwelzijn, medisch onderzoek, armoedebestrijding en hulp aan kinderen in moeilijke omstandigheden zijn populair.

Nalatenschappen zijn een belangrijke bron van inkomsten voor goede doelen. Bij Unicef België vertegenwoordigen ze 20 procent van de jaarlijkse inkomsten (die vorig vorig jaar 14 miljoen euro bedroegen).

Volgens Unicef-woordvoerder Philippe Henon bedraagt een gemiddelde schenking via testament aan Unicef België 75.000 euro. Maar “het zijn heus niet alleen de meest bemiddelden die overwegen om een deel van hun nalatenschap te schenken aan een goed doel”, zegt Michel Lorge, directeur fondsenwerving bij Unicef België, in een persbericht. “We willen dat de mensen weten dat elke gift of legaat belangrijk is.”

De “Internationale Dag van het Testament” (of “Legacy day”) wil mensen sensibiliseren over de mogelijkheid om het werk van vzw’s en stichtingen te steunen via een legaat.

MEEST RECENT