GROEPSAANKOOP

Dossier aangeboden door Provincie Antwerpen.
Zo besparen andere mensen. Hoe pak jij het aan?

Foto: Shutterstock

Zo besparen andere mensen. Hoe pak jij het aan?

Lening of huur, vakantie, de auto, eten en drinken, energie: de lijst maandelijkse en jaarlijkse kosten tikt bij iedereen aardig aan. Een recent onderzoek zocht uit waar mensen uit de provincie Antwerpen het meest aan uitgeven én hoe ze trachten te besparen. Hoe kom jij uit de vergelijking en waar kan je besparen?
Dossier aangeboden door Provincie Antwerpen.

Deze zomer ondervroeg* het onderzoeksbureau Profacts een representatieve groep inwoners van de provincie Antwerpen. De belangrijkste conclusies? Maar liefst 90% van de inwoners is bezig met besparen. Men bespaart vooral uit principe: om onnodige kosten te vermijden. Toch zijn er aanzienlijke verschillen tussen de diverse bevolkingsgroepen. Jongeren besparen om te kunnen sparen en zo geld over te houden voor andere dingen. Alleenstaanden met kinderen besparen vooral uit pure noodzaak. 

Huisproducten

Over het algemeen kiezen de inwoners van onze provincie ervoor om bepaalde zaken voordeliger te doen in plaats van ze zich te ontzeggen. Dat doen ze in de eerste plaats door in de supermarkt te kiezen voor huismerken in plaats van merkproducten. Daarnaast zetten ze in op kortingsbonnen, promoties en solden. 

Waar gaat al dat geld naartoe?

Eten en drinken blijken de grootste slokop. Van elke 100 euro van het gezinsinkomen gaat gemiddeld 23 euro naar voeding. Huur of afbetaling is de tweede grootste kostenpost, met 21%. Nutsvoorzieningen – energie, telecom en water dus – staan op de derde plaats met 13%. 

Ontzeggen? 

Minder geld uitgeven kan op twee manieren: niet-essentiële zaken kan je jezelf desnoods (tijdelijk) ontzeggen. Of je kan trachten minder te betalen voor hetzelfde product. De meeste mensen geven om begrijpelijke redenen voorkeur aan de tweede optie. Zaken die we ons het meest durven te ontzeggen zijn uitgaan en uitstapjes (70%), gadgets (67%) en kleding (63%). 

Of besparen? 

Goed opletten bij de aanschaf van producten is de vaakst gevolgde strategie. 7 op 10 kopen voedsel, drank en andere producten die in promotie zijn. 6 op 10 doen dit door middel van kortingsbonnen. Solden blijft onverminderd populair. Maar liefst 70% houdt de solden goed in de gaten. Om te besparen op de zogenaamde vaste lasten, is het herbekijken van een energie-abonnement populair. Vrijwel de helft van de inwoners doet dit. 

Besparen op energie 

Wat energie betreft, is er zeer vaak nog ruimte om te besparen – en vaak veel meer dan mensen durven denken. Terwijl ruim de helft van de ondervraagden denkt een goedkoop contract te hebben voor gas en/of stroom, is de werkelijkheid veel minder rooskleurig. De federale energiewaakhond CREG berekende onlangs dat de meeste gezinnen (twee op de drie) opgescheept zitten met één van de duurste stroomcontracten op de markt. Voor gas heeft ongeveer de helft van de mensen het duurste contract. Prijzen vergelijken is dus de boodschap. Of je maakt het jezelf gemakkelijk en kiest voor een groepsaankoop groene stroom en gas. 

Veranderen van energieleverancier is gemakkelijk 

Veranderen van energieleverancier is zeer eenvoudig en bovendien gratis. Grosso modo zijn er twee manieren om van leverancier te veranderen. Ofwel doe je de V-test van de VREG (de Vlaamse regulator van de energiemarkt), bekijk je welk energiecontract voor jou het meest voordelig is en welke voorwaarden hieraan verbonden zijn. Nadien surf je naar de website van de leverancier en selecteert daar het contract dat op de V-test het meest voordelig voor je was. 

Ofwel schrijf je je vrijblijvend in voor een groepsaankoop zoals die van provincie Antwerpen. Op een veiling nemen de deelnemende leveranciers het tegen elkaar op om de laagste vaste prijs te bieden voor een 1-jarig contract voor groene stroom en/of gas, en kan je beslissen om al dan niet op het aanbod in te gaan. Wanneer je dat doet, wordt alle administratie voor je geregeld, inclusief het opzeggen van je oude contract. Wie vorig jaar intekende op deze groepsaankoop, betaalde gemiddeld 29% minder voor gas en groene stroom. 


Meer weten over de groepsaankoop?
Klik hier voor alle info of om je vrijblijvend in te schrijven. 

* Deze enquête werd uitgevoerd door het onderzoeksbureau Profacts in opdracht van provincie Antwerpen & Gazet van Antwerpen. Er werd een representatieve steekproef (n= 541) bevraagd van voornaamste verantwoordelijken voor de aankopen tussen 18 & 75 jaar uit de provincie Antwerpen.