Waarom katers erger worden met de leeftijd

Fit & Gezond

Waarom katers erger worden met de leeftijd

Print

Heb je meer tijd nodig om te recupereren van een kater, waardoor je soms op maandag moe gaat werken? Het is normaal. De Amerikaanse zakelijke site Business Insider legt in een filmpje uit hoe dat komt.

Hoe ouder we worden, hoe meer moeite ons lichaam heeft om alcohol af te breken. Dat leidt ertoe dat de stof acetaldehyde achterblijft. Die is de oorzaak van hoofdpijn en misselijkheid, twee typische kenmerken na een avondje zwaar doorzakken.

Door het tragere afbreekproces sla je ook meer vet op bovenop het vet dat ons lichaam van nature al opslaat omdat we ouder worden. Dat vet kan alcohol niet absorberen. Bovendien is het watergehalte in je lichaam gedaald. Het resultaat? De alcohol blijft langer hangen.

Naarmate de leeftijd stijgt, krijgen mensen ook meer zorgen en stress. Net die stress werkt een nog ergere kater in de hand. Beloof je jezelf na die ene zware nacht om nooit meer alcohol te drinken, maar faal je? Geen nood: elke kater gaat uiteindelijk ook weer voorbij. Let er dan gewoon op dat je veel rust, gezond eet en veel water drinkt.

NIET TE MISSEN