Waarom zoveel mensen in de modewereld altijd hetzelfde dragen

Foto: Photonews

Mode

Waarom zoveel mensen in de modewereld altijd hetzelfde dragen

Print
Of het nu de paardenstaart en nauw aansluitende pakken zijn van Karl Lagerfeld, of de bob en weinig onthullende jurken van Anna Wintour, veel mensen in de modewereld dragen vaak dezelfde outfits als was het een uniform. In een opiniestuk op Business of Fashion verklaart Alexandra Schulman, ex-hoofdredactrice van de Britse Vogue dit opvallende fenomeen.

Grote namen in de modewereld herken je meestal meteen. "Mensen als Karl Lagerfeld, Anna Wintour, Alber Elbaz, Donatalla Versace of Giorgio Armani dragen heel vaak hetzelfde en krijgen zo bijna een cartoonesk karakter", schrijft Alexandra Schulman, ex-hoofdredactrice van de Britse Vogue op Business of Fashion. Toppers uit de modewereld die elke dag graag hetzelfde dragen, het is een interessante tegenstelling. 

"Jarenlang heb ik mijn collega's bekeken, en ik heb me vaak de vraag gesteld of die opvallende look een schild of net een zwaard was", schrijft Alexandra Shulman. "De bob, zonnebril en weinig onthullende jurken van Anna Wintour bijvoorbeeld zorgen ervoor dat ze opvalt in groep en geven haar een zekere 'power' in de mode-industrie."

"Behoud je jaren dezelfde look, dan is dat veilig. Het dragen van een uniform bespaart je ook kostbare tijd. Barack Obama droeg in het Witte Huis bijvoorbeeld ook altijd hetzelfde soort pak omdat hij dan 's morgens niet moest beslissen wat hij zou aantrekken." 

'I've nailed it'

"Dat net in de modewereld, waar alles draait om looks en identiteit, heel vaak hetzelfde gedragen wordt als een soort uniform, is een heel interessante tegenstelling", schrijft de ex-hoofdredactrice van Vogue. "Op die manier mis je het experimenteren met mode, het ontdekken, het weergeven van je humeur en persoonlijkheid."

En toch komen mensen als Anna Wintour of Karl Lagerfeld daarmee weg. "Het zorgt ervoor dat ze boven de trends staan en dat ze op hun manier uitblinken. Het is een soort van omgekeerd exhibtionisme. Het schreeuwt uit: ik kleed me niet zoals de rest omdat ik het gemaakt heb in de mode. I've nailed it." 

Normale foto

Alexandra Schulman schreef de opinie nadat ze op sociale media heel wat reactie had uitgelokt met een vakantiefoto waarop ze te zien was in bikini. Een echte foto, en dat werd in de Britse media omschreven als 'dapper' en zelfs 'heroïsch'. Een normale look dus, en dat is opmerkelijk voor iemand uit de modewereld, een wereldje waarin heel wat grote namen elke dag rondlopen als waren ze bijna cartoonfiguren. 

 

 

Time for the boat trip

Een bericht gedeeld door Alexandra Shulman (@alexandrashulman) op

 

NIET TE MISSEN