Wonen

Steken mannen sneller een Ikea-meubel in elkaar?

Print
Steken mannen sneller een Ikea-meubel in elkaar?

Foto: Shutterstock

Vergeet Temptation Island, elk koppel dat al samen naar Ikea ging én nadien de meubels in elkaar stak, weet dat je voor een echte relatietest niet op een tropisch eiland moet zijn. Dus zochten we, nu de nieuwe Ikea-catalogus weer in de brievenbussen ligt, het antwoord op de vraag: "wie steekt het snelst Ikea-meubels in elkaar, mannen of vrouwen?"

Het antwoord op de vraag werd twee jaar geleden al gegeven door een team Scandinavische onderzoekers, die veertig mannen en vrouwen verzamelden die de eer van hun sekse moesten redden. Het cliché wil dat mannen handiger zijn, maar Petra Hesser, voormalig hoofd van Ikea Duitsland, claimde dat vrouwen efficiënter meubels in elkaar steken omdat ze tenminste de tijd nemen om eerst de handleiding te lezen. 

De mannen: sneller en nauwkeuriger 

Noorse onderzoekers van UiT Arctic University koppelden er een psychologische test aan. Ze selecteerden 40 mannen en vrouwen en daagden hen uit om de UDDEN keukentrolley zo goed mogelijk in elkaar te steken. De helft van de deelnemers moesten de trolley in elkaar steken zonder instructie maar op basis van een voorbeeld, de andere helft gebruikte de instructie. Er werd gekeken hoe ze het proces aanpakten en hoe correct ze te werk gingen. 

De mannen waren sneller en nauwkeuriger bij het in elkaar steken van de keukentrolley. Bij de mannen duurde het 22,48 minuten mét handleiding en 24,80 zonder. De vrouwen deden er iets langer over: 23,65 minuten met handleiding en 28,44 zonder. Als het over nauwkeurigheid ging, scoorden de mannen 8,9 met handleiding en 7,6 zonder. De vrouwen haalden 7,5 met handleiding en 5,7 zonder.  

De onderzoekers merkten ook nog op dat ze de deelnemers aan het onderzoek niet hadden gevraagd om het meubel zo snel mogelijk in elkaar te steken. Het moest wel binnen de dertig minuten. Mannen zijn van nature iets competitiever dan vrouwen, dus het zou kunnen dat ze zich daarom net iets meer hebben gehaast dan de vrouwelijke deelnemers, besluiten de onderzoekers nog. 

Vrouwen namen sowieso meer tijd om te instructies te nemen, maar dat maakte hen daarom geen betere bouwers dan mannen. Wat we uit de studie wel onthouden is dat het sowieso beter is om eerst de instructies te lezen. 

Op de vraag waarom er in elk bouwpakket ook een aantal vijzen lijken te zitten waar niemand het nut van kent, kwam helaas nog geen antwoord. 

 

NIET TE MISSEN